Mihajlović: Nema održivog rudarstva bez zdrave životne sredine

0
Foto: youtube.com/RadiotelevizijaBor/Printscreen

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je grad Bor, gde je sa gradonačelnikom Aleksandrom Milikićem i udruženjima građana razgovarala o planovima za razvoj u sektoru rudarstva.

“Nije bilo mnogo komunikacije u prethodnom periodu između građana Bora, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva za zaštitu životne sredine i strateškog partnera. Imala sam sastanak sa strateškim partnerom, on je važan i za Bor i za Srbiju, nije sporno. Danas sam imala prvi sastanak sa gradom i udruženjima građana. Jer, interes broj jedan je zdravlje – nema održivog rudarstva ako se svi ne uključimo da životna sredina bude zdravija”, izjavila je danas u Boru potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je istakao  da grad Bor ima ozbiljan rudarski potencijal, ali da su zdravlje i bezbednost sugrađana na prvom mestu, navedeno je na gradskom sajtu.

“Dobili smo danas ono što nam je nedostajalo, a to je podrška za sva otvorena pitanja, prevashodno sa kompanijom „Ziđin“. Siguran sam da je ovo nastavak dobrog razvoja rudarstva na teritoriji grada”, poručio je on.

Mihajlovićeva se zahvalila svima što su se odazvali pozivu za sastanak i poručila da će komunikacija biti redovna.

“Ljudima sa srpske strane, koji su u upravnim i nadzornim odborima kineske kompanije, poručujem da moraju više da rade za srpski interes. Država će dati podršku da sve što „Ziđin“ planira da uradi u zaštiti životne sredine ide brže. Pomoći ćemo i ako postoji nerazumevanje u pripremi dokumentacije i dobijanju dozvola. Ja sam 37 dana ministarka rudarstva i energetike, maksimalno ću se potruditi da rešimo problem meštana Krivelja, da se neophodni planovi donesu, da strateški partner donese strategiju razvoja u rudarstvu za narednih 10, 15 godina, što smo zahtevali. Važno je da vratimo poverenje građana i smanjimo strah koji je razumljiv. Ovo ministarstvo radi otvoreno, ne postoji dokument koji nećemo dostaviti na uvid. Ništa ne može da se reši preko noći, ali ako smo tim i znamo interes, možemo brzo da napravimo neke korake”, rekla je Mihajlović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime