Šta je sa onima koji imaju svoje sisteme elektronskih pisarnica?

0
Foto: Ilustracija, Pexels, vojtech-okenka

Organi koji su ranije uspostavili i primenjuju sopstveni sistem za upravljanje dokumentima tj. svoje elektronske pisarnice, dužni su da do kraja februara obezbede da se poslovi kancelarijskog poslovanja obavljaju korišćenjem jedinstvenog softverskog rešenja ePisarnice.

Uredba o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave, koja je stupila na snagu 28. februara prošle godine, predvidela je da bi u roku od godinu dana korisnici koji imaju svoje, ranije razvijene i instalirane sisteme elektronskih pisarnica, trebalo da postanu deo jedinstvenog sistema.

Na sajtu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu navedeno je da je za potrebe takvih organa i jedinica lokalne samouprave koji žele da pristupe centralnoj pisarnici radi preuzimanja jedinstvenog broja podneska kao i razmeni informacija o statusu predmeta razvijen Application Programing Interfaces (REST API).

Foto: Ilustracija, Pexels, markus-spiske

Servis, navodi se, sadrži tri metode: Metodu za formiranje jedinstvenog broja podneska; metodu za ažuriranje statusa predmeta i metodu za pregled istorije statusa predmeta.

Svi organi i jedinice lokalne samouprave koji žele da testiraju integraciju sa centralnom pisarnicom potrebno je da se Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu obrate dopisom na adresu Nemanjina 11, Beograd ili putem elektronske pošte episarnica@ite.gov.rs.

Integracijom sa centralnom pisarnicom svaki dokument unesen u njihov sistem automatski će dobiti jedinstveni broj u centralnoj pisarnici. Tako će svi korisnici moći da pristupe informaciji o statusu predmeta.

Portal “Naša mesta” nije dobio odgovor od nadležnih organa koji broj korisnika je ranije primenio sistem elektronske pisarnice i sada treba da postane deo jedinstvenog sistema, kao i koji deo njih je to uspešno učinio.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime