Kraljevo: Izazovi uvođenja ePisarnice pred Gradskom upravom

0
Kraljevo, šalter sala
Foto: Portal Naša mesta ljubaznošću Maje Jović

U Kraljevu je uvođenje ePisarnice u toku, ali ne teče baš glatko.  Značila bi im dodatna obuka i još malo vremena zbog organizacije i rešavanja pojedinih detalja oko samog softvera.

“Imamo problem sa unutrašnjom organizacijom. Nemamo pisare, šalteri nam nisu popunjeni, kolege još uvek nisu u potpunosti obaveštene o novom sistemu funkcionisanja”, rekla je za Portal ”Naša mesta” Maja Jović, administrator ePisarnice u Kraljevu.

Sam program nije komplikovan, sadrži i korisničko uputstvo, kaže ona i dodaje da je ponekad potrebno malo više vremena za logovanje.

Nema dovoljno pisara za uporedni rad u ePisarnici i na šalteru

U GU Kraljevo očekuju da će uprkos uvođenju ePisarnice, stranke i dalje dolaziti na šaltere. Po novom sistemu, digitalizacija (skeniranje i zavođenje) predmeta se vrši u momentu predaje zahteva na šalteru. Druga mogućnost je da se primi i izda potvrda o prijemu, a da se digitalizacija uradi kasnije. Međutim, kako se prijemni štambilj ukida, i proces izdavanja potvrde o prijemu radi se elektronskim putem. I to zahteva vreme, ali i više ljudi.

“Ako bismo obrađivali zahteve pristigle elektronski paralelno sa radom sa strankama, to bi učinilo da imamo velike redove na šalterima”, dodala je naša sagovornica.

Pogled iz šaltera
Fotografija: Portal Naša mesta ljubanošću Maje Jović

U toku godine pisarnica Gradske uprave Kraljeva primi skoro 30.000 različitih podnesaka, a pisarnicu čine dva pisara i administrator. Do sada su elektronske zahteve primali i zavodili kada nema gužve na šalteru. Kada bi bilo drugačije, stranke bi mogle i satima čekati, jer građani i dalje fizički predaju zahteve, kao i do sada.

“Kraljevo još uvek nema uslužni centar. Još uvek se ne zna hoće li poreska administracija organizovati posebnu pisarnicu, ko će izdavati njihova rešenja i na koji način će vraćati strankama rešenja i odgovore”, rekla je Jović .

Bez odgovora od jula

Pečat
Da li je ovo muzejski eksponat i sećanje na davne dane?Fotografija: PNM ljubaznošću Maje Jović

“Katalog postupaka smo poslali na adresu episarnica@ite.gov.rs u julu. Nismo dobili odgovor da li je potrebno korigovanje poslatih tabela. Međutim, kolege iz Kancelarije za ITE su učitali standardne postupke u program i bez naših tabela. Sve postupke koji su naši izvorni ili su novi dodavaćemo sami, u kategoriji OPŠTE u programu”, kaže naša sagovornica.

U GU Kraljevo kažu da će vremenom videti koliko će novih računara i skenera biti potrebno za efikasan rad ePisarnice.

Sertifikate većina zaposlenih u GU Kraljevo ima. Ipak, ističu da im je potrebna obuka u kojoj bi bar deo kolektiva učestvovao.

“To nam je potrebno da bi se upoznali sa novim sistemom jer nam se organizacija u potpunosti menja. Nismo sigurni kako ćemo rešiti obnove raznih prava, da li će se podnositi kao novi ili će se obnavljati po službenoj dužnosti”, rekla je Jović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime