Program Digitalna Evropa: Novi poziv za 7 ipo milijardi evra

0
IT
Foto: Ilustracija, Canva

Za dobre ideje i projekte iz oblasti veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi (HPC), naprednih digitalnih veština, EU kroz program Digitalna Evropa, izdvaja 7 ipo milijardi evra.

Program Digitalna Evropa trajaće do 2027. godine, a pokrenula ga je Evropska komisija. Sa ovim budžetom program bi trebalo da ubrza ekonomski oporavak i oblikuje digitalnu transformaciju evropskog društva. Poseban akcenat stavlja se na pomoć i osnaživanje malih i srednjih preduzeća.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija obaveštava da će novi poziv u okviru programa Digital Europe biti otvoren od 29. februara. Rok za prijavu je 29. maj 2024. godine. Evaluacija projekata će se sprovoditi od 10. juna do 12. jula.

Aplikacije iz Srbije ravnopravne sa onima iz zemalja članica EU 

Evropska komisija je pokrenula Evropski zeleni sporazum kako bi podržala zelene inicijative, dok istovremeno razmatra prelazak na digitalniju budućnost kroz digitalnu tranziciju.

Foto: Ilustracija Pixabay

Na osnovu Sporazuma „Digitalna Evropa“ pravna i fizička lica sa prebivalištem u Republici Srbiji mogu da apliciraju za finansiranje projekata. Potpuno su ravnopravni sa subjektima iz zemalja punopravnih članica Evropske unije Kada je reč o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za projekte u oblastima digitalizacije, poput upotrebe veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi (High Performance Computing – HPC), naprednih digitalnih veština.

Mreža evropskih programa za zeleniju budućnost

Program Digitalna Evropa će se nadopunjavati sa drugim programima EU poput Horizon Europe, Connecting Europe Facility, Recovery and Resilience Facility i Strukturni fondovi. Ovaj program je deo dugoročnog finansijskog okvira EU za period od 2021. do 2027. godine.

Sve informacije o projektu Digitalna Evropa možete saznati na sajtu programa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime