PRIRODNI GAS, IDEALNO GORIVO – Milan Zdravković

0
Милан Здравковић ЈП Србијагас

Milan Zdravković, izvršni direktor operatora distributivnog sistema JP Srbijagas

Proširenje kapaciteta postojećeg podzemnog skladišta Banatski Dvor, čija je priprema u toku, predstavlja značajno unapređenje sigurnosti snabdevanja potrošača prirodnog gasa u Srbiji

Gas kao energent predstavalja gorivo sadašnjosti i budućnosti, beleži sve veći broj korisnika, a istovremeno ispunjava ekološke standarde i principe energetske efikasnosti. Gasifikacija omogućava ekološki zdraviji i jeftiniji način grejanja, čija je upotreba komplementarna upotrebi obnovljivih izvora energije.

O procesu gasifikacije u Srbiji za „Naše mesto“ govori Milan Zdravković, izvršni direktor operatera distributivnog sistema JP Srbijagas.

Kakva je dosadašnja saradnja JP Srbijagas sa opštinama i lokalnim javnim komunalnim preduzećima?

JP Srbijagas u svim opštinama gde je realizovana gasifikacija teritorije, odnosno u fazi je pripreme i realizacije, ima veoma dobru saradnju. Ta saradnja prvenstveno je zasnovana na činjenici da je Srbijagas javno preduzeće koje obavljanja delatnosti od opšteg interesa kada je reč o distribuciji i snabdevanju prirodnim gasom. Gasifikacijom lokalne samouprave unapređuju energetsku sigurnost povećavajući energetski potencijal na svojoj teritoriji na ekološki održiv način.

Koji su aktuelni razvojni projekti na kojima radi JP Srbijagas u lokalnim samoupravama?

U ovom trenutku na teritoriji velikog broja lokalnih samouprava u toku je priprema, odnosno započeta je realizacija gasifikacije. Za razliku od severnog dela Srbije i Vojvodine u ostalim područjima Srbije postoji veliki broj opština gde prirodni gas kao energent nije dostupan. Srbijagas, saglasno Nacionalnom akcionom planu gasifikacije Republike Srbije, intenzivno radi na stvaranju uslova za korišćenje prirodnog gasa. On je namenjen kako građanima, tako i javnim ustanovama i privredi u tim lokalnim samoupravama.

Raspoloživi prirodni gas će, bez dileme, doprineti unapređenju života. Osim kvalitetnog, pouzdanog, ekološki ispravnog obezbeđivanja energije, u privrednom i socijalnom smislu to predstavlja preduslov novih  investicija i radnih mesta.

Da li je stepen gasifikacije naselja u Srbiji zadovoljavajući?

Na teritoriji Republike Srbije prisutna je neravnomerna razvijenost gasovodne infrastrukture. Na teritoriji istočne, južne i zapadne Srbije predstoje projekti koji će građanima i privredi omogućiti potrošnju prirodnog gasa.

Opširnije u štampanom izdanju

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime