Počela Evropska nedelja mobilnosti

0
Foto: Pixabay

Zdravlje uz održivu mobilnost tema je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti koja je počela u oko 3.000 gradova i 50 zemalja.

U Srbiji, 26 gradova i opština učestvuje priređujući pešački dan bez automobila, vožnje biciklom, rolerima, radionice, predstave, izložbe i druge manifestacije, saopštila je EU Info mreža.

„Čist, pametan i otporan saobraćajni sistem je srž naše ekonomije i ključan je za živote ljudi. Zato sam, na 20. godišnjicu Evorpske nedelje mobilnosti, ponosna na 3000 gradova širom Evrope i šire što su pokazali kako sigurne i održive mogućnosti saobraćaja pomažu našim zajednicama da ostanu povezane u ovim izazovnim vremenima“, rekla je komesarka EU za saobraćaj, Adina Valean.

Ono što ostaje građanima nakon Evropske nedelje mobilnosti su trajne mere za unapređenje održive mobilnosti, koje su pokrenute u Beogradu, Aleksincu, Boljevcu, Čajetini, Užicu, Kruševcu, Nišu, Osečini, Pirotu i Vlasotincu.

U Beogradu je unapređena biciklistička mreža, kreiranjem potpuno novih biciklističkih traka, renoviranjem postojećih, novim znakovima i obeležavanjem staza, instalacijom punjača za električne bicikle i pokretanjem sistema za deljenje bicikala „Free floating bike sharing“.

Grad Beograd je radio i na povećanju površina pešačkih zona, izgradnji novih pešačkih mostova, trotoara i prelaza. Unapređene su usluge javnog prevoza uvođenjem novih tehnologija, ekoloških vozila, taktilnih pristupnih pešačkih staza i lakšeg pristupa za invalidska kolica.

Grad Kruševac dobitnik je nagrade Evropske nedelje mobilnosti 2019. i ove godine se ističe unapređenjem biciklističke i pešačke infrastrukture. Pored toga, Kruševac radi na Studiji o razvoju javnog saobraćaja i organizaciji redovnih ispitivanja javnog mnjenja na temu upravljanja mobilnošću, kao i na prikupljanju ideja i mišljenja građana.

U Nišu će pored unapređenja objekata za deljenje i odlaganja bicikala biti unapređeni uslovi za osobe sa invaliditetom, kao i bezbednost saobraćaja u zonama škola.

U Aleksincu je najavljeno usvajanje Plana održive mobilnosti za period 2021-2031, a u Pirotu terensko istraživanje stavova i ponašanja pešaka starijih od 65 godina.

Grad Kikinda će organizovati podelu sigurnosnih fluorescentnih prsluka srednjoškolcima, rekreativnu trku, šetnju i biciklističku turu, a u Kuli će se održati edukativne radionice za obdaništa i osnovne škole.

Sigurnu i zdravu biciklističku vožnju EURO Velo 6 rutom, koja se nalazi pored rečne internacionalne Dunavske rute, organizuje EU info kutak Novi Sad, dok EU info Kutak Niš organizuje “Street art” akciju, ukrašavanje izloga sa temom održive mobilnosti i biciklističku turu kroz Niš.

Kao i prošle godine, Grad Beograd zajedno sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i koordinatorom cele nedelje mobilnosti SKGO, organizuje centralnu manifestaciju na Trgu republike “Pešačka nedelja” i dan bez automobila.

Na centralnoj manifestaciji će biti dodeljene nagrade za foto-konkurs „Održiva mobilnost za zdraviji život“.

Tema konkursa je vožnja bicikla, trotineta, rolera, pešačenje, uključujući i sve drugih vidove nemotorizovanog prevoza. Prvu nagradu, vaučer za kupovinu električnog trotineta dodeljuje Delegacija Evropske unije u Srbiji a drugu i treću, vaučer za kupovinu bicikla i rolera, obezbeđuje UNDP. Fotografije sa konkursa biće izložene na gradskom trgu.

U Beogradu se u toku cele nedelje mobilnosti organizuju interaktivne promotivne aktivnosti uz učešće zainteresovanih građana.

Promovisaće se i prezentovati nove biciklističke staze, novo šetalište “Lazaro Kardenas” na Novom Beogradu, bezbedne zone osnovne škole “Branko Radičević”.

Organizovane su pešačka nedelja, dečje predstave, biciklistički festival, promocija bezbednosti u saobraćaju uz simulator vožnje automobilom, biciklijada uz besplatne savete za kupovinu i servis za bicikle, kao i merenje šećara u krvi pre i posle šetnje na šetalište “Lazaro Kardenas”.

Značajan segment zauzima promocija e-mobilnosti. Promovisaće se sve kategorije e-vozila (automobili, motori, bicikli i trotineti). Uz dve stanice za punjenje električnih automobila, biće održane i prezentacije projekata u oblasti e-mobilnosti.

Posebna pažnja se pridaje značaju pešačenja za zdravlje ljudi, pa će građanima biti omogućeno da pre i posle promotivne gradske šetnje izmere nivo šećera u krvi.

Evropska nedelja mobilnosti je odlična prilika da se lokalne zajednice udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja.

Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

Ove godine obeležava se jubilej, 20 godina Evropske nedelje mobilnosti, pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“

Gradovi i opštine iz Srbije od samog početka učestvuju Evropskoj nedelji mobilnosti, a poslednjih godina broj gradova i opština iz Srbije koje učestvuju u nedelji mobilnosti stalno raste.

Najviše uspeha u organizovanju manifestacije imao je grad Kruševac, koji je 2019. godine dobio nagradu Evropske komisije za najbolje organizovanu manifestaciju u celoj Evropi, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime