“Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“

0
Foto: Pixabay.com

Konferencija na temu “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“ održana je u Novom Sadu u cilju dizanja svesti klјučnih lokalnih partnera o važnosti cirkularne ekonomije, donošenju predloga o nastavku sprovođenja njenih principa u Srbiji, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj važnoj oblasti.

Upravlјanje otpadom u Srbiji, u okviru cirkularne ekonomije, bi bio koncept koji bi imao i potencijal stvaranja novih poslova i dodatne vrednosti, jer se kroz bolјu separaciju i tretman otpada, stvara mogućnost za ponovno iskorišćenje otpadnog materijala.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji, a osim njega, u uvodnom delu govorili su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasadorka Danske Nј.E. Suzan Šajn, ambasador Norveške Nј.E. Jern Jelstad i sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine Branisav Mamić.

– Cirkularna ekonomija nekom zvuči logično, nekom rogobatno, a u stvari je sve tako jednostavno. Otpad treba da posmatramo kao prednost i da ga koristimo kao ekonomski potencijal. Minus treba da postane plus. Moramo menjati navike i razmišlјanja, to je naša obaveza prema novim generacijama. Kako smo čuli od ambasadorke, svako domaćinstvo u Danskoj ima 10 kontejnera za razvrstavanje otpada, ako želimo da se stvari pobolјšaju, moramo biti spremni na to, jer tretman otpada nije samo pitanje budžeta, administracije, političke volјe, već u tom procesu mora da participira cela zajednica. Grad nastoji da bude “Zeleni grad“, kupili smo 130 autobusa na CNG, i tako zamenili 70 posto voznog parka JGSP, a sada sa EBRD kupujemo prvih deset električnih autobusa. Borimo se da naš projekat za izgradnju Regionalne deponije uđe u nacionalni “IPA 2021“, jer je to prilika da dobijemo podršku Evropske unije za važno pitanje koje treba da rešimo, pošto je trenutni tretman otpada i ekološki i bezbednosni problem – istakao je Miloš Vučević.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da Srbija ima neophodnu normativnu osnovu i svest da mora i može da pređe na cirkularnu ekonomiju, a da će pomoć nordijskih zemlјa mnogo značiti.

– Pojam cirkularne ekonomije najjednostavnije se može objasniti kao krug između proizvodnje otpada i same proizvodnje. To je društveni napor vraćanja normalnosti, modernizacija je doprinela da se normalnost izgubi, pa novi modernizam treba da je povrati – ocenio je Pastor.

Ambasadorka Suzan Šajn istakla je važnost edukacije najmlađih o pravilnom tretmanu otpada, jer će, kako je rekla, oni učiti svoje roditelјe. Norveški ambasador Jern Jelstad izjavio je da su potrebne inovacije, ali i društveno – korporativna i građanska odgovornost u prelasku na obnovlјivu ekonomiju. Prema rečima Branisava Mamića, PKV je oformila Savet za cirkularnu ekonomiju koji okuplјa sve firme i pojedince koji razumeju važnost te teme.

Skup su organizovali ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske, pod okriljem Nordijskog saveta ministara u partnerstvu sa Privrednom komorom Vojvodine, Nordijskom poslovnom alijansom, NALED-om, kao i sa Skupštinom AP Vojvodine, Gradom Novim Sadom i Privrednom komorom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime