PKS: Srpsko-saudijski poslovni savet

0
poslovni savet
Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta PKS

Jača privredna saradnja Srbije i Saudijske Arabije kroz Sporazum o osnivanju Srpsko-saudijskog poslovnog saveta.

Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsedavajući Federacije saudijskih privrednih komora Hasan Al-Huvazi, prenosi zvanični sajt Privredne komore Srbije.

Čadež je istakao da postoji veliko interesovanje srpskih kompanija za saradnju sa partnerima iz Saudijske Arabije.

– Privredna komora Srbije će zato inicirati otvaranje Predstavništva PKS i komora Zapadnog Balkana u Saudijskoj Arabiji, a već u narednom periodu organizovaćemo i “bek-tu-bek” susrete saudijskih i privrednika Srbije i regiona – najavio je Čadež.

Privredama dveju zemalja aktuelan je period intenzivne saradnje. U narednim nedeljama biće održan i prvi sastanak Poslovnog saveta kako bi se razmotrile mogućnosti investiranja i zajedničkih projekata, posebno u sektorima poljoprivrede i ulaganja u stočni fond Srbije, IKT-u, i banjskom i zdravstvenom turizmu.

Poziv za srpske kompanije

U junu će domaće kompanije učestvovati na sajmu prehrane „Saudi Fud“ u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

– Želimo da otvorimo tržište Saudijske Arabije za kompanije iz Srbije i regiona, da naše kompanije investiraju u gradnju logističkih centara u toj zemlji, da povećamo izvoz domaćih proizvoda, kao i da privrednici te zemlje dođu kod nas i ulažu u razvoj naše poljoprivrede i banjski turizam – rekao je Čadež.

Al-Huvaizi je istakao da dobre i prijateljske odnose dve zemlje treba dodatno unaprediti i na ekonomskom planu.

– Želimo da radimo na unapređenju ekonomskih odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Srbije kroz osnivanje Poslovnog saveta dve zemlje. Poslednjih godina svedoci smo velikih aktivnosti srpske privredne komore i predstavnika Republike Srbije na unapređenju odnosa dveju zemalja. Međutim, obim spoljnotrgovinske razmene ne oslikava prave mogućnosti i kapacitete koje imaju dve zemlje – rekao je Al-Huvaizi.

Podsećamo, Privredna komora Srbije je nedavno saopštila je potrebno realizovati modernizaciju carinskih postupaka u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime