PKS: Potrebna modernizacija carinskih postupaka

0
Foto: pks.rs

Digitalizacija i modernizacija carinskih postupaka bile su glavne teme sastanka predstavnika Privredme komore Srbije i generalnog sekretara Svetske carinske organizacije.

Ubrzanje procedura i smanjenje čekanja na graničnim prelazima, značajno mogu da doprinesu konkurentnosti poslovanja kompanija u Srbiji, ali i u region, prenosi zvanični sajt Privredne komore Srbije.

U prostorijama Privredne komore sastali su se savetnik predsednika PKS Milan Trivunac i generalni sekretar Svetske carinske organizacije Kunio Mikurija.

Trivunac je istakao  da je za dobar poslovni ambijent važno efikasno funkcionisanje carinske službe.

– Za konkurentnost poslovanja važno je da olakšamo i pojednostavimo carinske procedure i ubrzamo protok roba na graničnim prelazima – rekao je Trivunac.

On je dodao da trenutno 49 kompanija u Srbiji ima status ovlašćenih privrednih subjekata (AEO), koji upošljavaju preko 35.000 zaposlenih.

Mikurija je naglasio da carina i kompanije imaju isti cilj, odnosno bezbedno, efikasno i konkurentno poslovanje. On je ukazao da je efikasno poslovanje carinske službe posebno važno za strane investitore kojima je prioritet stabilni poslovni ambijent, a to podrazumeva digitalizaciju baza podataka, umrežavanje i modernizaciju rada carinske službe kao i efikasno suzbijanje ilegalne trgovine.

Podsećamo, Privreda komora Srbije je nedavno bila domaćin debate posvećene bezbednosti hrane.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime