PKS: Izvoz, investicije i zaposlenost stabilni, privredu muči pad prometa

0
javne nabavke u lokalnoj samoupravi
Foto: Ilustracija Pixabay.com

Privreda Srbije, uprkos pandemiji KOVID–19 i otežanim uslovima poslovanja, očuvala je izvoz, investicije i zaposlenost, a održiv trend u ovim pokazateljima očekuje se i u prvom tromesečju 2021. godine, navedeno je u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Očekivani pad prometa u prvom kvartalu, u pojedinim sektorima procenjen i do 59 odsto, jeste ono što najviše brine privrednike i gde su predviđanja najneizvesnija, a najviše su pogođeni trgovina i prehrambena industrija, pokazalo je najnovije kvartalno istraživanje PKS „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“.

Prema rezultatima ankete koja je obuhvatila 1.054 privredna subjekta sa preko 240.000 zaposlenih, skoro polovina anketiranih izvoznika nada se nepromenjenom izvozu u prvom kvartalu 2021. u odnosu na kraj prošle godine, dok ih po 25 odsto očekuje povećanje, odnosno smanjenje izvoznih aktivnosti.

Foto: Pixabay

Od ukupnog broja anketiranih kompanija, 61 odsto realizovalo je izvoz u četvrtom kvartalu 2020. godine, najviše iz hemijske industrije.

Zaposlenost je takođe stabilna i 88 odsto anketiranih firmi nije smanjilo broj zaposlenih u poslednjem kvartalu 2020., a ne očekuju promenu ni u prva tri meseca tekuće godine.

Nova zapošljavanja su najzastupljenija u sektorima metalske i drvne industrije dok je turizmu i saobraćaju najviše smanjen broj zaposlenih.

Investiciona aktivnost je na relativno dobrom nivou – u četvrtom kvartalu 2020. godine 48 odsto anketiranih kompanija je realizovalo investicije, dok u prvom kvartalu 2021. godine 70 odsto ispitanika planira veći ili isti obim investicija, što je za 19 procentnih poena manje u odnosu na prethodno istraživanje. Najviše se planira ulaganje u uvoznu opremu i građevinske objekte i zemljište.

BDP Srbije
Foto: Pixabay.com

Polovina ispitanika sa sedištem u Vojvodini ili Beogradu u četvrtom kvartalu 2020. više su investirali nego tri meseca ranije za razliku od privrednika sa sedištem u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, kao i Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je 42 odsto, odnosno 40 odsto anketiranih povećalo ulaganja.

U prvom kvartalu 2021. godine 44 odsto ispitanika očekuje smanjenje prometa, trećina nepromenjen, dok 22 odsto očekuje rast. Smanjenje prometa očekuje čak 43 odsto anketiranih u kategoriji velikih preduzeća, kao i 53 odsto među mikropreduzećima.

Kvartalna analiza PKS pokazala je i da je iskorišćenost kapaciteta relativno dobra, posebno kod velikih sistema. Oko 80 odsto kompanija iz prerađivačke industrije koristilo je kapacitete u obimu većem od 50 odsto u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja raspolaže 48% anketiranih firmi, za 11%
nedostaju sredstva za likvidnost, za 22%sredstva za investicije, dok za 19% nedostaju sredstva i za investicije i za likvidnost.

Izveštaj „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“ redovno je kvartalno istraživanje PKS koje se realizuje u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime