Lokalna samouprava u Požarevcu odlučila da finansira zarade sedam novozaposlenih lekara

0
Foto: Pixaby.com

Usled sve većeg broja zaraženih zdravstvenih radnika, lokalna samouprava u Požarevcu je odlučila da finansira zarade sedam novozaposlenih lekara.

Iako je rad zdravstvenih ustanova u nadležnosti države, Požarevljani su poželeli da im i sami pomognu, kako bi se održalo njihovo funkcionisanje. Jer, podaci lokalnog Štaba za vanredne situacije nedvosmisleno pokazuju da je trenutno čak 213 zdravstvenih radnika na bolovanju zbog zaraženosti ili obavezne samoizolacije.

– U našoj ustanovi su 54 zdravstvena radnika pozitivna, a njih još 120 ne radi jer su u karantinu. Što se tiče Doma zdravlja, devet lekara i 15 sestara imaju virus, dok je isti broj sestara bez simptoma, ali u samoizolaciji – „raportira“ gradonačelnik Požarevca i komandant Štaba za vanredne situacije Saša Pavlović.

Pritom, u ovdašnjoj kovid-bolnici se trenutno leči 195 pacijenata, pa im je za ispomoć iz Doma zdravlja poslato petoro lekara i 10 sestara. Istovremeno, sve su veće gužve u kovid-ambulanti, u kojoj svakodnevno biva pregledano u proseku po 150 pacijenata. Zbog toga je odlučeno da se čekaonice formiraju i u holu Centra za kulturu, i u tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Kostolcu.

Zbog povećanog broja pozitivnih, vanredna situacija na teritoriji Požarevca je proglašena 23. novembra, a najnoviji podaci pokazuju da je od početka pandemije ovde zaraženo više od 1.500 ljudi.

Da bi se zdravstveni kadar pojačao, lokalna samouprava finansira sedam novoprimljenih lekara, od kojih je njih petoro na radu u Domu zdravlja u Požarevcu, a dvoje u kostolačkoj ustanovi primarne zaštite, pišu „Novosti“.

– Narednih dana ćemo izdvojiti i sredstva za nabavku opreme, ili nečeg drugog što je trenutno neophodno zdravstvenim ustanovama. Potrudićemo se da taj novac izdvojimo kroz izmenu eksproprijacija i iz tekuće budžetske rezerve, pa da pomognemo onoliko koliko smo u zakonskoj mogućnosti, jer se domovi zdravlja i bolnica finansiraju prvenstveno iz svog, nadležnog ministarstva – zaključuje gradonačelnik Pavlović i dodaje da su već povećane raspoložive količine sredstva za dezinfekciju, jer je neophodno da se ova preventivna mera sprovede i u objektima ovdašnje Policijske uprave, uključujući i saobraćajce.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime