Vlada usvojila treći paket pomoći privredi i građanima

0
Zgrada Vlade Srbije
Foto: commons.wikimedia.org/Matija

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta Republike Srbije privrednim subjektima u privatnom sektoru u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom bolesti Kovid-19.

Radi se o trećem paketu pomoći privredi i građanima, vrednom 249,4 milijarde dinara, u okviru kojeg će prva isplata minimalne zarade za mesec mart 2021. godine, biti izvršena 8. aprila, a naredne uplate uslediće u maju i junu.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će, za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a nakon toga biće preusmerena na račune zaposlenih.

Ova procedura predviđena je s obzirom na to da se direktna davanja mogu iskoristiti isključivo za isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Prihvatanjem ovih mera, privrednici se obavezuju da ne smeju smanjiti broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, kao i na to da ne mogu isplaćivati dividende. Privrednici će za dobijanje ovih sredstava moći da se prijavljuju od 1. marta, popunjavanjem obrasca za prijave na portalu Poreske uprave.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Kovid – 19.

Imajući u vidu da je turizam jedna od izuzetno važnih komponenti nacionalne ekonomije, koja je najviše pogođena epidemijom virusa Kovid-19, vlada je obezbedila sredstva u iznosu od dve milijarde dinara za subvencionisanje zarada u ugostiteljskoj i turističkoj privredi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime