Novi Pazar: Promocija dualnog obrazovanja

0
Fotografija preuzeta sa sajta novipazar.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je u Novom Pazaru promociju nacionalnog modela dualnog obrazovanja.

Skup je organizovan posredstvom Kancelarije za dualno obrazovanje sa ciljem predstavljanja prednosti dualnog obrazovanja, dosadašnjih iskustava i primera dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju, prenosi zvanični sajt Novog Pazara.

Promociji u Kulturnom centru prisustvovali su gradonačelnik Nihat Biševac, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, kao i Lidija Matijaš ispred Privredne komore Srbije.

Gabrijela Grujić je istakla da dualno obrazovanje predstavlja sadašnjost našeg društva.

– Mladi su već povezani sa privredom a benefit leži u sticanju savremenih kompetencija, znanja i veština u skladu sa tehnološkim razvojem. Ovo je prespektiva ekonomskog razvoja zemlje jer u ovom momentu nastavu po dualnom modelu pohađa preko 10.000 učenika, a akreditaciju je steklo preko 850 kompanija u kojima je mladima omogućeno da rade – rekla je Gabrijela Grujić.

U oblasti visokog obrazovanja po dualnom modelu, akreditovano je do sada 36 programa.

– Imamo zahteve za akreditovanje novih 20 modula, a prema našim podacima, u sistemu dualnog modela studija je 4000 studenata. Ako se mladi na vreme opredele za ovakav model obrazovanja, njima je posao zagarantovan – zaključila je Gabrijela Grujić.

Gradonačelnik Nihat Biševac naglasio je da je Novi Pazar grad malog i srednjeg preduzetništva i da je u tom smislu dualno obrazovanje model budućnosti.

– Dualno obrazovanje ima za cilj da u prvi plan istakne važnost praktičnih znanja što olakšava mladima povezivanje sa poslodavcem. Svaki poslodavac, iskustvo nas tome uči, želi da u svojim redovima ima radnike spremne da proizvode i od starta rade konkretne poslove. Interesovanje privrednika ali I nših škola je izuzetno i ovo je dobar početak razvoja i afirmacije dualnog obrazovanja na lokalnom nivou – rekao je Biševac.

Podsećamo, Grad Novi Pazar planira intenzivnu saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime