NALED: Izmenama zakona do održive energije

0
Fotografija preuzeta sa sajta naled.rs

Usvajanje izmena Zakona o obnovljivim izvorima energije i Zakona o PDV-u obezbedilo bi kupcima proizvođačima poreske olakšice.

Pomenutim izmenama prozjumeri stambenih zajednica mogli bi direktno da koriste struju koju proizvedu solarni paneli, saopšteno je na poslednjoj održanoj sednici Saveza za imovinu i investiciju NALED-a, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Sa velikom potrebom za održivošću, smanjenjem emisije ugljen-dioksida i konstantnim povećanjem cena struje, prepoznaje se sve veći interes privrede za proizvodnjom i korišćenjem zelene energije. Pre dve godine, na snagu je stupio Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji podrobnije definiše i reguliše odnos učesnika u korišćenju obnovljivih izvora energije. Međutim, status prozjumera, odnosno kupca-proizvođača nije adekvatno regulisan ovim aktom, te je jedan od prioreta NALED-ovog Saveza za imovinu i investiciju da se iniciraju izmene postojećeg Zakona.

– Ukoliko bismo uspeli da uklonimo nejasnoće u vezi sa tretmanom i obračunom PDV-a, stvari za prozjumere i energetsku efikasnost postale bi još lakše. Pored toga, druga važna stvar je uspostavljanje jasnog sistema prilikom obračuna nadoknađivanog dela viška energije koju je prozjumer vratio u mrežu i treća i finalna tačka je brzina izdavanja uslova za projektovanje  i priključenje od strane distribucije jer uspostavljanje ovakvog bržeg koloseka bi uticalo na dobar deo investicija – rekao je Đorđe Popović direktor kompanije Resalta, koja je članica NALED-a.

Iako je proizvodnja struje na krovovima stambenih zajednica moguća, do decembra prošle godine nijedna stambena zajednica u Srbiji nije bila priključena ovom sistemu snabdevanja energijom. Prvenstveno, zato što postojeći Zakon o obnovljivim izvorima energije ne tretira na isti način individualna domaćinstva i stanovnike stambene zajednice.

Na ove nedostatke osvrnuo se i Aleksandar Vranišovski, predstavnik prozumjera prve stambene zajednice u Srbiji, kojoj je solarni panel instaliran još u martu prošle godine ali je zbog komplikovane procedure i obilne papirologije, tek osam meseci kasnije ceo proces bio gotov.

U Savezu za imovinu i investicije vlada konsenzus o tome da stambene zajednice treba da postanu energetske zajednice, ali je za to potrebno da se izdvoji deo sredstava za finansiranje prozjumera, kao i da ceo postupak bude potkrepljen kvalitetnom regulatornom reformom u vidu izmena aktuelnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Podsećamo, NALED je pre nekoliko dana objavio novi poziv inovatorima za dobijanje grantova u vrednosti do 100.000 dolara.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime