NALED: Treći konkurs za inovativne ideje

0
Foto: Ilustracija, Pexels

StarTech program raspisaće početkom marta treći konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za izradu inovativnih proizvoda i plasman na tržište.

Za sredstva mogu da konkurišu startapovi, neformalni timovi, preduzetnici, mala i srednja preduzeća, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj.

StarTech program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća deo je trogodišnjeg projekta za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji koji sprovodi NALED a finansira kompanija Philip Morris. Cilj projekta je ubrzanje rasta srpskih kompanija i transformacija tradicionalne ekonomije u digitalnu i pružanje podrške u vidu sredstava i ekspertize, rada na unapređenju uslova za podsticanje inovacija i promocije domaćih inovativnih biznisa.

Sve dobre inovativne ideje moći će da osvoje i do 100.000 dolara, kao i mentorsku podršku za realizaciju.

Konkurs će trajati dva meseca, a nakon provere svih podnetih zahteva na jesen će biti poznati inovatori koji će zahvaljujući ovom novcu biti korak bliže ostvarenju svog sna. U prethodna dva ciklusa StarTech je već pomogao 57 inovativnih kompanija da njihovi projektni planovi postanu stvarnost.

– Jedna od ključnih ideja StarTecha je da podstaknemo razvoj kulture ulaganja u startap zajednicu i da našim primerom motivišemo veliku privredu i donatore da podrže rast inovacija u Srbiji, koje su značajni pokretač privrednog razvoja. Znamo da su finansije karika koja najčešće nedostaje u razvoju inovacija i zato smo namenili značajna sredstva za grantove dok je za realizaciju celokupnog projekta opredeljeno pet miliona dolara – rekao je direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

StarTech je projekat kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, a sprovodi ga NALED zajedno sa Vladom Srbije. Projekat pruža priliku domaćim malim i srednjim preduzećima i startap timovima da se samostalno, ili u saradnji s akademskom zajednicom i istraživačkim centrima, prijave za grantove u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara za ulaganje u digitalnu transformaciju svog poslovanja, istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda i usluga i njihov plasman na domaće i inostrano tržište.

Dobitnici grantova sa prethodnog StarTech konkursa imali su nedvno priliku da predstave svoje proizvode kompanijama koje su članice NALED-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime