Nova vozila za zdravstvene ustanove

0
Fotografija preuzeta sa sahta zdravlje.gov.rs

Sedam srpskih zdravstvenih ustanova dobilo je 11 specijalizovanih vozila za transfuziju i bezbedan transport krvi, zahvaljujući donaciji EU.

Uz vozila, donirana je i oprema za transfuziju i transplantaciju koja je ve’ u upotrebi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ukupne vrednosti 2,6 miliona evra, od čega je EU obezbedila 1,5 milion evra, prenosi zvanični sajt Ministarstva zdravlja.

Svečanom uručenju vozila na Gradskom trgu u Užicu prisustvovale su ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, gradonačelnica Užica Jelena Raković-Radivojević i zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva.

Ministarka Grujičić je istakla da je oprema koju su dobile zdravstvene ustanove namenjena unapređenju postupka transfuzije krvi i transplantacije.

– Značaj ovog projekta je posebno veliki imajući u vidu nacionalne zdravstvene prioritete koje želimo da ostvarimo na polju transplantacije i postupanja sa organima i tkivima u skladu sa visokim standaradima Evropske unije – rekla je Danica Grujičić.

Ona je istakla da je jedan od prioriteta Ministarstva da približi građanima značaj davalaštva krvi i transplantacije organa.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević naglasila je da nije važno samo usklađivanje sa propisima EU, već da je važna i izgradnja kapaciteta.

– Nastavljamo saradnju sa Delegacijom EU na daljim programima i Ministarstvom zdravlja na novim projektima za narednu godinu – istakla je ministarka Miščević.

Zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva je poručila da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU, a koji ima cilj da podstakne solidarnost i humanost.

– U prošlosti, podrška EU zdravstvenom sektoru bila je obimna, veća nego u drugim zemljama koje nisu članice EU. U poslednjih 20 godina, EU je obezbedila 570 miliona evra kredita i donacija za zdravstveni sistem Srbije. Opremljene su bolnice, laboratorije, zavodi za javno zdravlje i centri za transfuziju krvi” –istakla je Halačeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime