NIS završio izgradnju Duboke prerade u Pančevu, vrednu više od 300 miliona evra

0
rafinerija
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Naftna industrija Srbije objavila je da je završetkom projekta Duboka prerada vrednog više od 300 miliona evra Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.

„Duboka prerada“ je druga faza modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, a njenim završetkom učinjen je novi iskorak, navedeno je na sajtu NIS-a.

– Uvodeći savremene tehnologije u naftni sektor Srbije pokazali smo da inovativnost za nas nije samo korporativna vrednost na papiru, nego i temeljna praksa na kojoj zasnivamo dalji razvoj naše kompanije i stvaramo dodatne vrednosti za potrošače – naveo je NIS.

Realizacijom projekta NIS iskazuje brigu o zajednici u kojoj posluje jer početak rada Duboke prerade doneće i brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenje emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

– Na ovaj način biće unapređena ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije. Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka – objavio je NIS.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8% smanjenje emisije SO2, 58,2% manje emisije praškastih materija, 9,8% smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije, navodi se u saopštenju.

U izgradnju novog kompleksa uloženo više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

– Duboka prerada će nam omogućiti da proizvodimo veće količine najkvalitetnijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa koji smo do sada uvozili. Proširenje asortimana proizvoda u Rafineriji dodatno će unaprediti energetsku stabilnost Srbije – navodi NIS.

NIS je saopštio da završetak ovog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionara NIS-a ruska kompanija Gazprom neft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime