NALED: Odličan odziv za StarTech program

0
startech
Foto: Ilustracija, Canva

Više od 250 startapova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća prijavilo se na konkurs StarTech programa.

To je najveće interesovanje za bespovratne grantove za tri godine realizacije projekta prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. To ukazuje na sve veći potencijal domaće privrede za razvoj inovacija i digitalnu transformaciju poslovanja.

– Najveće interesovanje za grantove do sad pokazuje koliko su ovakvi programi i dobijanje bespovratnih sredstava važni za podršku domaćim inovatorima da realizuju svoje ideje. Posebno mi je drago što je oko 40% prijava od timova koji još nisu registrovali svoj biznis i koji u našem projektu vide šansu za početak razvoja svojih ideja – rekao je Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, i dodaje da su se inovatori iz oko 50 gradova i opština širom Srbije prijavili na ovaj konkurs.

Najviše ideja u IT sektoru

digitalna transformacija
Foto: Ilustracija, Canva

Od 256 prijava, najviše ideja je za osmišljavanje inovativnih proizvoda i usluga u IT industriji – čak 92. Slede poljoprivreda i prehrambena industrija, veštačka inteligencija, zdravstvo, biotehnologija….

Inovatori su u okviru konkursa mogli da se prijave i za podršku u izradi biznis plana, što je iskoristio veliki broj timova.

Na konkursu je učestvovalo 109 neformalnih startap timova i 147 preduzetnika, malih i srednjih preduzeća. Konkurencija je oštra, imajući u vidu da će biti dodeljeno nešto više od 20 grantova.

Odluka o pobednicima na jesen

Najveći broj grantova iz programa StarTech  namenjen je startapovima i preduzećima ne starijim od dve godine za razvoj inovacije i oni će moći da dobiju do 25.000 dolara. Do 50.000 dolara dobiće mala i srednja preduzeća za plasman inovacije na tržište ili za sprovođenje digitalne transformacije.

Najveći grantovi, od 50.000 do 100.000 dolara, prvenstveno su namenjeni za plasman inovacije na međunarodno tržište ili povećanje broja radnih mesta.

Dobitnici grantova će biti poznati na jesen, nakon provere aplikacija, terenskih poseta,  kao i javnog predstavljanja finalnih projekata. U odabiru najboljih na odluku će uticati i da li njihova inovacija ima lokalni ili globalni

startech
Foto: Ilustracija, Canva

potencijal, kao i da li može da doprinese otvaranju novih radnih mesta, rastu izvoza i digitalnoj transformaciji domaće privrede.

Konačnu odluku doneće tim sastavljen od osam stručnjaka u oblasti inovacija, digitalne transformacije i preduzetništva.

Program za bolju konkurentnost domaće privrede

StarTech je projekat kompanije Philip Morris. Projekat već treću godinu sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije.

Tokom tri godine planirano je da se sa oko 3 miliona dolara bespovratne pomoći kao i 3.000 sati ekspertske podrške poboljša konkurentnost domaće privrede i čitavog inovacionog ekosistema.

Podsećamo, NALED pomaže lokalnim samoupravama da konkurišu za dobijanje sredstava iz IPARD programa, namenjenih za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime