NALED: Izmene Zakona o informacionoj bezbednosti garantuju veću sigurnost

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Jedna od ključnih izmena Zakona o informacionoj bezbednosti, čije se usvajanje očekuje tokom jeseni, jeste formiraje Kancelarije za informacionu bezbednost.

Tokom poslednjih godinu dana dve državne institucije našle su se na meti hakerskih napada – Republički geodetski zavod i Agencija za privredne registre, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Ove institucije čuvaju podatke kojima se garantuje pravo svojine na pokretnoj i nepokretnoj imovini, ali podatke o privredi.  Upravo u cilju efikasnije zaštite podataka državnih organa, građana i privrede od sajber napada i pravovremenog reagovanja na incidente, Srbija bi uskoro trebalo da dobije novu instituciju – Kancelariju za informacionu bezbednost. To je jedna od ključnih novina izmenjenog Zakona o informacionoj bezbednosti čije se usvajanje očekuje tokom jeseni, nakon prolaska kroz skupštinsku proceduru.

– Nedostatak kadra i kapaciteta za inspekcijski nadzor, nedovoljna usklađenost sa evropskom regulativom, manjak kapaciteta za adekvatno reagovanje na incidente i njihovo otkrivanja putem medija i javnih kanala komunikacije, neki su od ključnih problema koji su podstakli sistemsko rešavanje pitanja informacione bezbednosti. Pored toga, dosadašnja praksa je pokazala neophodnost formiranja nacionalne platforme za brzo otkrivanje napada, incidenata, koordinisanog i pravovremenog otkrivanja ranjivosti informaciono-komunikacionih sistema (IKT) – izjavila je Jelena Mićić, savetnica u NALED-u.

Kancelarija za IT i eUpravu i NALED su još 2018. godine testirali IT bezbednost podataka građana na lokalu. Analiza sprovedena u okviru tog projekta je pokazala da od 63 lokalne samouprave u Srbiji gotovo polovina nema odgovarajući propis o procedurama za informacionu bezbednost, i upravo će izmenom Zakona o informacionoj bezbednosti biti omogućeno da se veći kapaciteti ulože u zaštitu mreža, sistema i podataka i na lokalnom nivou.

Prvi značajniji korak u zaštiti i povećanju sigurnosti podataka u Srbiji, bio je uspostavljanje Jedinstvene informaciono-komunikacione mreže elektronske uprave koja omogućava sigurnu razmenu podataka između državnih organa, a potom i izgradnja Državnog data centra, za sigurno čuvanje podataka.

Podsećamo, NALED je učestvovao u formiranju portala preko kojeg frilenseri mogu da izmire poreske obaveze.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime