NALED: Portal za frilensere počeo sa radom

0
Fotografija preuzeta sa sajta naled.rs

Srpski frilenseri od 1. jula imaju na raspolaganju  portal na kojem će brzo i jednostavno moći da prijave finansijske prihode.

Frilenseri će tako moći da izmire obaveze i ostvare pravo na zdravstveno osiguranje, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Tokom jula, frilenseri bi trebalo da podnesu poresku prijavu za prva dva kvartala ove godine.

Portal sadrži niz korisnih alata za postojeće, ali i potencijalne frilensere – test samoprocene da li ispunjavaju uslove da budu frilenseri, kalkulator poreskih obaveza na osnovu kojeg će birati jednu od dve opcije za oporezivanje, kao i vodič u kojem će naći odgovore na najvažnija pitanja. Procene su da bi portal u početku moglo da koristi i do 100.000 frilensera koji ostvaruju prihode radeći za druga fizička lica u Srbiji ili za fizička i pravna lica u inostranstvu.

Novi model samooporezivanja frilensera je rezultat rada i pregovora Ministarstva finansija, Poreske uprave, kabineta predsednice Vlade, kao i predstavnika udruženja frilensera, a izrada portala podržana je kroz projekat za promociju inovacija StarTech, kompanije Philip Morris, koji sprovodi NALED.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić istakla je da je saradnja sa frilenserima u okviru radnih grupa bila od ključnog značaja na putu nalaženja najboljeg rešenja.

– Ovo rešenje je prilagođeno svima, bilo da povremeno rade neke poslove ili im je to svakodnevica. Bićemo tu i dalje, ako je potrebna neka dodatna konsultacija i pojašnjenje – rekla je Slavica Savičić.

Frilenseri će na novom portalu prilikom podnošenja poreske prijave unositi ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. Nakon podnošenja prijave dobiće uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje. Na portalu će moći  da vode evidenciju o svim uplatama i da po završetku kvartala sve uplate, jednim klikom prevuku u poresku prijavu.

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Philip Morris, Ivan Miletić, podsetio je da je na  inicijativu StarTech-a usvojeno produženje ograničenja rasta poreza paušalcima i data mogućnost frilenserima da plaćaju najniži iznos doprinosa kako bi bili zdravstveno osigurani.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da posao oko Portala Frilenseri nije završen i da će se nastaviti sa usavršavanjem.

Podsećamo, NALED je nedavno saopštio da samo dve domaće kompanije poseduju „Eko znak“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime