NALED: Edukacija o razvoju eUprave na lokalu

0
Fotografija preuzeta sa sajta naled.rs

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj nastavlja da radi na unapređenju pružanja elektronskih usluga građanima i privredi.

Shodno tome, u Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu, Nišu i Šapcu organizovane su obuke za načelnike gradskih i opštinskih uprava i službenike za sprovođenje procedura u okviru elektronske uprave (eUprave) i elektronskog kancelarijskog poslovanja, prenosi zvanični sajt NALED-a.

Obuke su realizovane u okviru projekta „Uspostavljanje lokalnog indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji“, koji realizuje NALED, a finansira Evropska unija.

U fokusu su bile teme poput upoznavanja sa preduslovima za razvoj eUprave, neophodnom infrastrukturom, elektronskim portalom, korišćenjem elektronskog potpisa, pečata i jedinstvenog eSandučeta. Posebna pažnja posvećena je i informacionoj bezbednosti i zaštiti podataka kako bi se izbegla potencijalna opasnost od hakerskih napada, a podaci građana bezbedno čuvali. Ukupno 5 obuka za jedinice lokalne samouprave prošlo je više od 100 službenika iz 47 gradova i opština u Srbiji.

Pored jedinica lokalne samouprave, obuke su organizovane i za organizacije civilnog društva kako bi se uspostavio otvoreni dijalog sa predstavnicima građana, sagledali potencijalni izazovi kada je reč o praćenju razvoja eUprave na lokalu i mogućim pravcima povećanja stepena učešća civilnog sektora u unapređenju različitih elektronskih servisa koje pružaju gradovi i opštine. Do sada su organizovane 4 obuke širom Srbije u kojima je učestvovalo više od 20 organizacija iz različitih mesta.

Podsećamo, Vlada Srbije je nedavno usvojila inicijativu NALED-a o produženju Uredbe o paušalnom oporezivanju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime