NALED: Produžena Uredba o paušalnom oporezivanju

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Pixabay

Vlada Srbije i Ministarstvo finansija usvojili su inicijativu NALED-a I Digitalne zajenice i produžili Uredbu o paušalnom oporezivanju.

Takođe, produženo je ograničenje prema kojem preduzetnicima-paušalcima poreska obaveza nije mogla da bude uvećana za više od 10 odsto godišnje, prenosi zvanični sajt NALED-a.

Ovo rešenje olakšaće poslovanje velikom delu od ukupno 120.000 paušalaca u Srbiji, a produženje ograničenja važiće u narednih godinu dana. Inicijativa je podneta zbog bojazni da bi usled promene načina obračuna poreza, mnogim preduzetnicima obaveza bila značajno uvećana. To bi u uslovima globalne krize moglo da utiče na zatvaranje njihovih biznisa, beg u sivu zonu i rast sive ekonomije.

– Preduzetnici su značajan deo privrede. Oni predstavljaju 48,8 odsto ukupnog broja poreskih obveznika i važan su faktor u pogledu zapošljavanja jer ih sa zaposlenima ima gotovo 400.000. To je petina zaposlenih u privredi. Potrebno je obezbediti im predvidljivo i podsticajno poslovno okruženje kako bi bio nastabvljen pozitivan trend rasta broja preduzetnika. U 2020. osnovano je gotovo 30.000 novih preduzetničkih radnji, prošle godine 34.378, a već u prvoj polovini 2022. još 20.247 – istakla je menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u Irena Đorđević.

Prema njenim rečima, sledeća velika reforma koja bi u 2023. mogla da pomogne preduzetnicima paušalcima, kao i preduzetnicima „knjigašima“ koji sebi ne isplaćuju zaradu, trebalo bi da bude unapređenje procedure uplate poreza i doprinosa. Inicijativa NALED-a je da ove dve grupe preduzetnika svoje obaveze uplaćuju na jedan umesto na četiri uplatna računa.

Podsećamo, iz NALED-a je nedavno saopšteno da je reciklaža stakla u Srbiji udvostručena, ali i dalje nedovoljna.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime