Nacionalno takmičenje Učeničkih kompanija 23. i 24. maja

0
grancija za mlade
Foto: Ilustracija, Pexels

Nacionalno takmičenje Učeničkih kompanija biće održano u Beogradu 23. i 24. maja.

Srednjoškolski timovi iz Bača, Beograda, Čačka, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Paraćina, Pirota, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Titela, Trstenika, Užica i Zaječara, na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija, predstaviće svoje proizvode i usluge, kao što su obuća sa senzorima za slepe i slabovide, digitalne umrlice, solarni punjači, slatkiši sa maslačkom i kadifom, android aplikacija za lakšu samomedikaciju i mnoge druge.

Kroz program „Učenička kompanija“ organizacije „Dostignuća mladih“, članice globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja se bavi sprovođenjem programa preduzetničkog obrazovanja, učenici su u svojim kompanijama tokom školske godine sticali znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu.

U sklopu programa, oni su svoju kompaniju vodili od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanija, a finalistima nacionalnog takmičenja pomagali su i volonteri iz Nordeus fondacije, Generali Srbija, Telekom Srbija, OTP banke i Quantox Technology-ja.

Evropska komisija program ocenila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja

Program “Učenička kompanija” traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu u Estoniji, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

U ponedeljak, 23. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru BEO, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika.

Sledećeg dana, u sali hotela Jugoslavija, učenici će se predstaviti publici i žiriju kroz scenske prezentacije a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. NJima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studentkinje vajarstva Anje Vlajsavljević.

Takmičenje organizuje “Dostignuća mladih u Srbiji” uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanija ManpowerGroup Srbija i Nestle, tržnog centra BEO i Evropske unije kroz projekat BY LEAP.

Program:

Ponedeljak, 23.maj, BEO Shopping Center

10.30 – 11.00 Otvaranje takmičenja

11.00 – 17.30 Sajam učeničkih kompanija

Utorak, 24. maj, hotel Jugoslavija

12.30 – 14.00 Scenske prezentacije učeničkih kompanija

14.00 – 15.00 Koktel

15.00 – 17.00 Proglašenje pobednika i dodela nagrada

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime