Izmenama Zakona o porezu na imovinu, gradovi i opštine brže do novca

0
zalkon o porezu na imovinu
Foto: Ilustracija, Canva

Ministarstvo finansija, Poreska uprava i lokalne poreske administracije sprovode potrebne aktivnosti i radnje kako bi od 2024. godine lokalne vlasti efikasno i kvalitetno donosile poreska rešenja i vršile njihovu kontrolu i naplatu.

Sa izmenama Zakona o porezu na imovinu, gradovi i opštine stizaće brže do prihoda nego dok su čekali da novac stigne iz Poreske uprave

Ministarstvo finansija predložilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, koje su stupile na snagu od prvog januara 2023. godine. Ovim Zakonom uređeno je plaćanje godišnjeg poreza na imovinu, poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na nasleđe i poklon.

Kao jedan od glavnih razloga za izmene Ministarstvo navodi potrebu da se za još jednu godinu odloži rok u kom će lokalne poreske administracije od Poreske uprave preuzeti administriranje poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na nasleđe i poklon.

Ovi prihodi inače već pripadaju lokalnim budžetima, ali ih još uvek utvrđuje, kontroliše i naplaćuje republički organ, Poreska uprava. Kako se do sada nisu stekli svi neophodni uslovi da sve ovo bude kvalitetno odrađeno, već drugi put se u zakonu ovaj rok pomera za po jednu godinu.

U toku 2023. godine Ministarstvo finansija, Poreska uprava i lokalne poreske administracije treba da sprovedu odgovarajuće aktivnosti i radnje tako da od 2024. godine lokalne vlasti obezbede sve neophodne resurse kako bi efikasno i kvalitetno nastavili da ove poreze vode u svojim evidencijama, donose poreska rešenja i vrše njihovu kontrolu i naplatu.

Očekuje se da će jedinice lokalne samouprave prepoznati svoj interes u dobijanju ovih nadležnosti i da će se potruditi da se dobro organizuju kako bi ostvarili logičan cilj da svoje budžete pune ovim prihodima efikasnije i brže nego dok su čekali da pare stignu iz Poreske uprave.

Tekst je objavljen u sedamnaestom broju časopisa Naša mesta.
Za Portal Naša mesta priredila Mara Popins

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime