Gradonačelnice i predsednice opština potpisale Povelju ženske solidarnosti

0
Foto: Pixabay.com

Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale su Povelju ženske solidarnosti kojom su se obavezale da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji 21. veka.

Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

„Potpisivanje Povelje ženske solidarnosti je mali simbol dobre volje među 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji. U Srbiji smo dostigli kvantitet kada je u pitanju rodna ravnopravnost i to jeste za ponos, ali ovom mrežom žena želimo da kvalitet njihovog rada, koji nije upitan, učinimo vidljivijim“, poručila je ministarka Marija Obradović.

Obradović je dodala da je ovo novi trenutak u istoriji, jer nikada u Srbiji nismo imali 22 gradonačelnice i predsednice opština.

Ona je navela da je Ministarstvo, uz podršku UNDP-a, okupilo ove dame koje vode gradove i opštine sa ciljem da se upoznaju, ali i da shvate da imaju sestrinsku podršku i pozvala ih na povezivanje i razmenu iskustava, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Cilj današnjeg okupljanja bio je međusobno povezivanje i razmena iskustava žena koje su izabrane na funkcije gradonačelnica i predsednica opština, kojih je u Srbiji 22, kako bi se odredili dalji koraci u njihovoj međusobnoj saradnji, i precizirao vid podrške koji im je najpotrebniji da bi prevazišle izazove u svojim lokalnim sredinama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime