EU: Počinje Evropska nedelja mobilnosti

0
Fotografija preuzeta sa sajta europa.rs

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra i promoviše nemotorizovane vidove prevoza.

Pokrovitelj ove manifestacije je Evropska komisija, a prošle godine gotovo 3.000 gradova iz 50 država obeležilo je Evropsku nedelju mobilnosti, prenosi zvanični sajt Evropske Unije u Srbiji.

Favorizovanje nemotorizovanog prevoza u odnosu na automobile koji koriste fosilna goriva radi se u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti pruža priliku da stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini.

Lokalne samouprave se ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti  bude “Ušteda energije”. Za temu je odabran slogan “Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!” Tema kampanje usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promociju obnovljivih vidova energije u mobilnosti i zagovaranje što manje zavisnosti od upotrebe automobila.

Počev od februara 2020. godine, koordinaciju sprovođenja Evropske nedelje mobilnosti u Srbiji preuzeli su Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, što doprinosi još masovnijem obeležavanju manifestacije u našim lokalnim samoupravama uz snažnu podršku svih relevantnih aktera sa nacionalnog nivoa.

Podsećamo, delegacija misije Evropske Unije u Srbiji posetila je nedavno opštinu Ćuprija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime