SKGO: Iskustva i izazovi u uspostavljanju JUM-a

0
Fotografija preuzeta sa sajta skgo.org

Kreiranje jedinstvenih upravnih mesta predstavlja “instant-doprinos” efikasnosti lokalnih samouprava i predstavlja jedan od prioriteta.

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz podršku “Nemačke razvojne saradnje – GIZ”, organizovali su konferenciju „Unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou, prenosi zvanični sajt SKGO.

Na konferenciji su predstavljena iskustva i izazovi u uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta, kao finalnu aktivnost na projektu koji je u proteklom periodu GIZ podržavao u okviru šireg projekta „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, koji implementira GIZ.

Učesnicima skupa obratili su se ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, zamenik nemačke ambasadorke Karsten Mejer Vifhauzen i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.

Martinović je naveo da je projekat pomogao da 11 gradova i opština ojača kapacitete i poboljša kvalitet usluga koje se pružaju građanima i privredi. Podsetio je da Ministarstvo državne uprave pruža finansijsku podršku lokalnim samoupravama za uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta, kao modernih uslužnih centara gde građani na jednom mestu ostvaruju više prava.

Zamenik ambasadorke Nemačke Karsten Mejer Vifhauzen istakao je da Nemačka podržava napore Srbije da postane član Evropske Unije, a da su jačanje demokratskih institucija i javne uprave, kao i nastavak reformi od ključne važnosti.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk je naglasio da u povezivanju administrativnih postupaka ključnu ulogu ima saradnja javnih institucija, u ovom slučaju organa jedinica lokalne samouprave i ustanova koje deluju u lokalnoj zajednici.

Podsećamo, delegacija SKGO nedavno je posetila Novi Pazar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime