Kragujevac: Obnovljivi izvori energije za daljinsko grejanje

0
daljinsko grejanje zelene tehnoilogije
Foto: Ilustracija, Canva

Kragujevac će, po završetku ambicioznog projekta uključivanja obnovljivih izvora energije u sistem daljinskog grejanja, grejati jedno naselje otpadnom toplotom koju proizvode elektronski uređaji Državnog data centra. 

Projekat Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) pod nazivom „Obnovljivi izvori energije (OIE) u sistemu daljinskog grejanja u Srbiji“ sprovodi se uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i Švajcarske konfederacije. Kragujevac je, zajedno sa još devet gradova Srbije, odabran da bude deo ovog projekta.

Procenjena vrednost prve faze ovog projekta iznosi čak 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

toplotne pumpe
Foto: Ilustracija, Canva

U skladu sa dostupnim budžetom i tehno-ekonomskim pokazateljima koji su prikazani u Studiji izvodljivosti, MRE i EBRD su odabrali prioritetne projekte za finansiranje u Kragujevcu. Prvi projekat se odnosi na korišćenje OIE u cilju nabavke, instaliranja i povezivanja toplotnih pumpi na sistem daljinskog grejanja. Ove toplotne pumpe će koristiti otpadnu toplotu državnog Data centra.

Drugi projekat koji je privukao pažnju stručnjaka iz MRE i EBRD je rekonstrukcija i automatizacija toplotnih podstanica u stambenim zgradama.

Ukupna vrednost ovih investicija meri se milionima evra, a precizan iznos će biti javno saopšten prilikom potpisivanja ugovora u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor toplotne energije – elektronski uređaji Državnog data centra u Kragujevcu

DDC Kragujevac
Fotografija: Portal Naša mesta

Ove  informacije Portalu “Naša mesta” potvrdio je Andreja Ilić, direktor preduzeća „Energetika“ koje će realizovati oba projekta. Ilić je za PNM izjavio da će toplota koju generišu elektronski uređaji Data centra u Kragujevcu, a koja se trenutno gubi i rasipa u atmosferi, omogućiti da se dobije značajna količina toplotne energije.

„Njenim stavljanjem u funkciju i priključivanjem na sistem daljinskog  grejanja  „Energetika“ će dobiti pet megavata besplatne toplotne energije, što će imati pozitivne efekte na poslovanje preduzeća i formiranje cene prema kupcima”, rekao je Ilić.

Direktor „Energetike“ je takođe naglasio da će državni Data centar imati značajne finansijske koristi od ovog projekta.

Istakao je i da će se budućom rekonstrukcijom toplotnih podstanica u stambenim zgradama sa velikim brojem stanova ostvariti automatizovano upravljanje. Tako će se postići optimizacija upotrebe toplotne energije iz sistema i značajno efikasnije zagrevanja stambenih jedinica.

Ilić je izjavio da će rekonstrukcija i automatizacija toplotnih podstanica prvo biti sprovedena u naselju Aerodrom u Kragujevcu.

Nastavak upotrebe “zelenih tehnologuja” u sektoru daljinskog grejanja

daljinsko grejanje unapređenje
Foto: Ilustracija, Canva

Pored Kragujevca, u ovom programu će učestvovati i gradovi Bečej, Vršac, Pančevo, Paraćin, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar i Niš.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je ranije izjavila da se ovim projektom nastavlja proces uvođenja obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja. Ovaj proces je već uspešno započet izgradnjom toplana na biomasu.

„Tri takve toplane su već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije i da koriste zelenu energiju kojom će se, istovremeno, čuvati životna sredina”, rekla je ministarka.

Đedović je najavila da će se putem ovog projekta finansirati „zelene“ tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica, kako bi planirani projekti postigli maksimalnu efikasnost.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime