ITE: Digitalizacija transformiše
javnu upravu

0
digitalizacija javne uprave
Foto: Kancelarija za IT i eUpravu

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović učestvuje na dva panela u okviru Kopaonik biznis foruma na kojima predstavlja rezultate digitalizacije javne uprave, realizovane infrastrukturne projekte elektronske uprave, kao i planove za digitalizaciju zdravstva, razvoja veštačke inteligencije i bioinformatike.

– Izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu koji pruža usluge i komercijalnim korisnicima, implementacija elektronskih usluga poput elektronskog potpisa u klaudu i elektronskog sandučeta, elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu i uspostavljanje Nacionalne infrastrukture za razvoj veštačke inteligencije predstavljaju očigledne rezultate digitalne transformacije javne uprave. Više od 1,3 miliona eGrađana ima svoj nalog na Portalu eUprava, 80 miliona dokumenata je elektronski razmenjeno po službenoj dužnosti, a stekli su se svi uslovi da komunikacija javne uprave i građana i privrede bude u potpunosti preko mobilnog telefona, istakao je Jovanović na panelu „Digitalizacija javnih usluga“ koji je održan 8. marta.

On je istakao da je digitalizacija doprinela transformaciji javne uprave.

– Dalji fokus Kancelarije za IT i eUpravu je na razvoju veštačke inteligencije. Upravo se najbolji stručnjaci sa 4 univerziteta i 8 fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, tri instituta: Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju, Instituta za molekuralnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Institut Mihajlo Pupin, kao startapi iz naučno-tehnoloških parkova Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak obučavaju za rad na Nacionalnoj platformi za razvoj veštačke inteligencije, dodao je Jovanović.

Na drugom panelu koji se održava 9. marta, Jovanović predstavlja Program razvoja eZdravlja, kao i planove novoosnovanog Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Podsetimo, ovaj Centar je osnovan zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom, 16. je na svetu, treći u Evropi i prvi u našem regionu. Centar je počeo sa radom 1. marta, a osnovne specijalizacije Centra su razvoj veštačke inteligencije i bioinformatika.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime