Beograd usvaja dva dokumenta u vezi sa zaštitom od buke

0
expo 2027
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević najavila je danas dva nova dokumenta koja će Grad Beograd u narednom periodu doneti.

Dokumenti se odnose na zaštitu od buke i na veću efikasnost u ovoj oblasti.

Kako je precizirala, najpre je reč o strategiji „Akustičko zoniranje Grada Beograda“, koja će s jedne strane omogućiti bolji rad ekoloških inspektora, a s druge poboljšanje kvaliteta života sugrađana. Drugi dokument je „Studija buke ugostiteljskih objekata.“

– U zonama je određena maksimalna dozvoljena vrednost nivoa buke na otvorenom prostoru, izražena u decibelima, i na taj način će biti verifikovani svi bitni objekti, kao što su saobraćajnice i ugostiteljski objekti. Nakon usvajanja ova dva dokumenta, Grad će imati pravni osnov koji će omogućiti promenu postojećih propisa ili donošenje novih, koji će se nadovezivati na određenu tehničku dokumentaciju i obaveze za zaštitu stanovništva i životne sredine od buke – rekla je Ivana Vilotijević, prenosi Beoinfo.

Svi organizacioni delovi Gradske uprave, vezani za izgradnju i planiranje, moraće da koriste krunski dokument akustičnog zoniranja, koji će pak dati procenjene vrednosti. Trenutno se te stvari koriste na specifičan način, dodala je ona, koji još uvek nema zakonsku osnovu, što će se po usvajanju dokumenata upravo i dobiti.

– Tako će ekološki inspektor imati maksimalne mogućnosti da deluje na terenu i neće biti zabune da li je reč o turističkoj, stambenoj ili „tihoj“ zoni – objasnila je Ivana Vilotijević.

Ona je dodala da bi strategija trebalo da bude završena oko decembra, a studija u januaru 2021, nakon čega bi, otprilike do marta 2021. godine, trebalo da budu promenjeni i propisi u ovoj oblasti.

– Ovo je ozbiljan posao i Grad Beograd posvećen mu je još od 2014., kada je počeo monitoring. Kada se dokumenti budu doneli, grad će imati rešenu metodologiju za buku kako bi se stanovništvu obezbedio kvalitetniji život – kazala je ona za TV Prva.

Konkretno, ovog jutra merenje je obavljeno na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, koje je jedno od mernih mesta gde se obavlja monitoring u prolećnom i jesenjem ciklusu i gde je dozvoljena buka u vrednosti od 65 decibela.

U ovom momentu povećan je nivo buke i iznosi 75,9 decibela, što je samo jedan od primera zbog čega Grad i pokreće čitav proces bolje zaštite i rešavanja ovog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime