Kako su građani odbranili Grzu?

0
NAŠE MESTO - Jezero na GRZi, slika FB stranica TO Paraćin 2

Izletište Grza je pravi biser izletničkog turizma u opštini Paraćin. Ovo mesto nalazi se na svega petnaestak kilometara od Paraćina i predstavlja jednu od okosnica razvoja turizma ove male opštine u Pomoravlju. Nalazi se na obroncima južnog Kučaja  na 400 metara nadmorske visine kroz koju prolazi istoimena reka veoma bogata biljnim i životinjskim svetom. Ovo mesto je idealno za sve Paraćince i meštane okolnih opština koji žele da provedu vikend van gradske vreve i mami ribolovce jer je istoimena reka bogata kalifornijskom i potočnom pastrmkom.

Šetnjom uzvodno primetno je sve više vikendica što govori da se ovo prelepo mesto svake godine u velikoj meri naseljava. Od ulaza u Grzu nakon skretanja sa regionalnog puta ka Zaječaru pa nakon 4 kilometara lagane šetnje, plene dva mala jezera i dolazi se do vrela istoimene reke. U njegovoj okolini uređen je prilaz, mostići a izgrađeni su i mobilijari.

Upravo je ova reka pre skoro godinu dana trebalo da u jednom njenom delu bude poslata u cevi a samim tim i počne izgradnja Minihidroelektrane. To je veoma razljutilo meštane ovog naselja kao i ljubitelje prirode koji su brzo oformili Udruženje građana „Odbranimo Grzu“. Početkom decebra prošle godine počela je velika borba članova Udruženja i brojnih Paraćinaca za očuvanje reke i njenog biodiverziteta, protestom kojem je prisustvovao veliki broj ljudi. Nakon njega održana su još tri protesta a peticiju protiv izgradnje MHE na Grzi potpisalo blizu 5 hiljada ljudi.

 

– Uspeli smo u nameri da odbranimo Grzu odnosno stali na put investitoru koji je želeo da na ovom izletištu izgradi Minihidrielektranu. Pre tačno 6 meseci predali smo prijavu nadležnim opštinskim službama zbog niza propusta u vezi sa najavljenom izgradnjom MHE. Pravni tim ovog udruženja je ustanovio da je građevinska dozvola izdata bespravno, kaže predstavnik UG „Odbranimo Grzu“ Zoran Kojadinović.

Osim opštinskim vlastima prijave su prosleđene na adrese Ministarstva za zaštitu životne sredine, Vladi Republike Srbije i republičkoj Direkciji za vode. Na poslednjem protestu koji je organizovan početkom aprila ove godine, predstavnici UG „Odbranimo Grzu“ postavili su table sa upozorenjem na kojima piše da investitori nisu dobrodošli.

– Gotovo sa sigurnošću možemo da kažemo da smo nakon višemesečne pravne borbe, pobedili u nameri da zaustavimo investitore da počnu sa izgradnjom MHE – kaže Kojadinović.

Ideja o izgradnji MHE postoji već decenijama koje su planirane držanvim katastrom. Na teritoriji Srbije postoji preko 850 potencijalnih lokacija za njihovu izgradnju a do ovog trenutka izgrađeno je oko 100.

 

Piše: Igor Perić

 

 

 

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Paraćina u okviru projekta „Eko-Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime