Bid zona KORZO iz Paraćina i beskamatni krediti za rekonstrukciju fasada na zgradama

0
Foto: Pixabay.com

Udruženje preduzetnika, vlasnika i zakupaca nekretnina zone unapređenog poslovanja Bid zona KORZO iz Paraćina od 2009. godine do danas raspisalo je pedesetak Javnih poziva, a 35 skupština stanara je koristilo beskamatno kreditiranje za rekonstrukciju zgrada.

Iz ove neprofitne organizacije navode da već 12 godina raspisuju Javne pozive za sanaciju poslovno-stambenih zgrada na teritoriji opštine.

– Skupštine stambenih zajednica odobrena finansijska sredstva koriste za radove na svojim zgradama kao što su saniranje oštećenja na ravnim krovovima i rekonstrukciju fasade koja povećava energetsku efikasnost objekta, preneo nam je Dragan Gajić iz ovog udruženja.

Zanimljivo je da su neke stambene zajednice u nekoliko navrata dobijale novčana sredstva za rekonstrukciju obe strane fasade na zgradi kao i limenih krovova, a na još najmanje 15 njih urađene su fasade.

– Evo jednog primera. Za zgradu od 16 stanova kompletno sređivanje fasade treba izdvojiti između 1,2 i 1,5 miliona dinara. Vlasnici nekretnina taj iznos vraćaju u 60 jednakih rata. U zavisnosti od veličine stana ili lokala mesečni iznos je od 1.000 do 1.500 dinara, zaključuje Gajić.

Izbor zgrade na kojoj će biti sprovedeni radovi vrše se na osnovu kriterijuma bodovanja koji su sastavni deo Javnog poziva.

Vlasnici stanova sami odlučuju o vrsti radova, biraju izvođača i nadzorni organ.

Po završetku, Udruženje Bid zona plaća izvođaču radova, a stanari međusobnim ugovorima novac vraćaju Udruženju u 60 rata.

Ovo je jedan od retkih primera u zemlji da se na ovaj način, beskamatnim kreditima omogućuje skupštinama stanara da ulažu u energetsku efikasnost i investiciono održavanje objakta u kojem žive.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Energetska efikasnost opštine Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime