Pokrenut Open Data Hub – digitalna platforma otvorenih podataka

0
prijavljivanje za prvu e-licitaciju
Foto: Ilustracija Pixabay.com

Prva digitalna platforma, „Open Data Hub“ otvorena je 21. decembra, saopštila je vladina Kancelarija za IT i eUpravu.

Cilj ove platforme je da umreži sve pojedince, organizacije, institucije državne uprave, gradove i opštine, kako bi se omogućio bolji razvoj usluga elektronske uprave i inicijativa koje se baziraju na upotrebi otvorenih podataka.

Kako se navodi u saopštenju, u „Open Data Hub-u“ okupljena je grupa eksperata koji će kontinuirano pružati podršku svima koji žele da rade sa otvorenim podacima.

– Sama platforma Open Data Hub namenjena je za informisanje, edukaciju i umrežavanje svih talentovanih pojedinaca i predstavlja sledeći korak ka pametnom korišćenju podataka za donošenje kvalitetnih javnih politika, razvoj privrede i sveukupni napredak društva. Rekonstrukcijom zgrade Ložionica, ovaj hab dobiće i svoj matični prostor kako bismo sve talente i mlade inovatore okupili pod jednim krovom, rekao je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud je izjavila da su oni podržali Kancelariju u nekoliko projekata, a da se u otvorene podatke krenulo od nule, dok danas postoji više do 1.200 setova podataka.

– Time smo omogućili gradjanima da imaju bolji uvid u rad organa javne uprave, ali smo im olakšali i obavljanje svakodnevnih aktivnosti i poslova. Otvoreni podaci imaju i svoju ekonomsku vrednost. Procenjuje se da je vrednost britanske industrije otvorenih podataka, u kojoj rade hiljade ljudi, 88 milijardi evra“, rekla je Maklaud.

Platforma „Open Data Hub“ je dostupna na adresi www.hub.data.gov.rs. Ona omogućava korisnicima da na jednom mestu pronađu edukativne materijale o načinima korišćenja i objavljivanja otvorenih podataka, da se informišu o dostupnim izvorima finansiranja za inicijative koje koriste otvorene podatke, kao i da se prijave za radionice i obuke, bez obzira na trenutni nivo znanja o ovoj oblasti, dodaje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime