LEČENJE MORA DA BUDE DOSTUPNO SVIMA

0
lek protiv Covid-19
Zašto vam treba izabrani lekar i kako da odete kod specijaliste 

Zdravstveni sistem važi za jedan od najsloženijih u okviru bilo koje države. Čini ga zdravstvena infrastruktura koja obezbeđuje zaštitu pojedincima i zajednici, jer mu je svrha upravo očuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika. Funkcioniše u skladu sa setom zdravstvenih zakona koji su aktuelni u određenoj zemlji. U Srbiji ovu oblast organizuju i vode Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“ i Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Lečenje je dostupno svim građanima, tako što zaposleni plaćaju osiguranje tokom radnog veka, a u slučaju bolesti biraju lekara u domu zdravlja koji vodi računa o njihovom zdravlju, izdaje upute za specijalističke preglede i recepte.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Jedna od tri krovne institucije kada je u pitanju zdravstveni sistem u Srbiji jeste ministarstvo. U nadležnosti ovog tela je da određuje zdravstvenu politiku, donosi standarde za rad zdravstvene službe, određuje mehanizme kontrole kvaliteta i vrši kontrolu. Ministarstvo je takođe zaduženo za sistem zdravstvene zaštite, zdravstveno osiguranje, očuvanje i unapređenje zdravlja građana, inspekciju, nadzor nad radom službe.

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE „DR MILAN JOVANOVIĆ – BATUT

Ovo je druga važna institucija, koja je nadležna za prikupljanje podataka o zdravstvenom stanju građana i radu ustanova, za njihovu analizu, predloge mera za poboljšanje, predlog godišnjeg plana rada ustanova, kao i za razvoj i koordinaciju zdravstvenih informacionih sistema. „Batut“ je zdravstvena ustanova, koja obavlja poslove iz oblasti socijalne medicine, higijene, epidemiologije i migrobiologije.

REPUBLIČKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Treća nadležna institucija za upravljanje i organizaciju zdravstvenog sistema u Srbiji jeste RZZO, koji finansira funkcionisanje  zaštite na svim nivoima, ugovara pružanje usluga sa ustanovama u javnom i privatnom sektoru, kontroliše sprovođenje obaveza, definiše osnovni paket zdravstvenih usluga. Zavod je nacionalna organizacija kroz koju građani ostvaruju svoje pravo iz zdravstvenog osiguranja i finansiraju svoju zaštitu.

DOM ZDRAVLJA

Najvažnija ustanova za zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, odnosno bez uputa, jeste dom zdravlja. U primarne ustanove spadaju i apoteke, studentske poliklinike i sl. U Srbiji ima 158 domova zdravlja, od kojih je 116 samostalno, a ostali se nalaze u okviru zdravstvenih centara.

BOLNICE

Ukoliko dom zdravlja nije u mogućnosti da pruži odgovarajuću specijalističku zdravstvenu zaštitu, lekar pacijenta šalje na sekundarni nivo zaštite, to jest u bolnicu. U bolnicama, kojih ima 77, svakom pacijentu bi trebalo da bude pružena zdravstvena zaštita zbog koje je došao – ambulantno lečenje (pregled kod specijaliste), ili bolničko lečenje (prijem u bolnicu). Pacijenti se upućuju u bolnicu kada njihov zdravstveni problem prevazilazi tehničke uslove doma zdravlja ili je potrebno stručno mišljenje višeg nivoa.

KLINIČKI CENTRI, INSTITUTI

Kada zdravstveni problem prevazilazi tehničke uslove bolnice ili treba dobiti stručno mišljenje najvišeg nivoa zdravstvene zaštite, pacijent se najčešće upućuje u kliničke centre. NJih u Srbiji ima četiri – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. U ovaj, tercijalni, nivo zaštite spadaju i klinike, kojih ima šest, instituti (16) ili KBC (4). Za dolaske kod lekara na ovom nivou treba imati uput lekara iz doma zdravlja, koji on izdaje na osnovu preporuke lekara iz bolnice. Ovaj uput se ovarava u nadležnoj filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

IZABRANI LEKAR

To je lekar koji se bira u domu zdravlja na najmanje godinu dana. Građani popunjavaju formular kojim biraju lekara, a koji će prvi pružiti pomoć iz oblasti opšte medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije. Izabrani lekar je upućen u zdravlje pojedinačnog pacijenta i kod njega se telefonom zakazuju pregledi ili uzimanje recepata. On će pacijentu dati uput za pregled u bolnici ili za specijalističke preglede ako smatra da je potrebno. Roditelji biraju pedijatra za dete do 18 godina, žene se opredeljuju za izabranog ginekologa, svi građani Srbije imaju pravo na izabranog lekara opšte medicine i izabranog stomatologa.

RECEPT

Izabrani lekari izdaju recepte za lekove koje smatraju da pacijent treba da uzima na osnovu praćenja njegovog zdravstvenog stanja. Lekovi se mogu podići u apotekama. Postoje državne i privatne apoteke. U prvima je lek koji je na listi onih koje pokriva pacijentovo zdravstveno osiguranje besplatan uz recept. Besplatni lekovi su samo oni koji su najznačajniji za većinu pacijenata. Za neke posebne lekove treba platiti deo cene, za one koji nisu pokriveni osiguranjem – punu cenu.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U Srbiji svaki građanin ima pravo na zdravstveno osiguranje. Građani koji imaju prihode plaćaju svoje osiguranje, dok za one koji su nezaposleni, osiguranje plaća Republika Srbija. Zdravstveno osiguranje se plaća prema finansijskim mogućnostima, a zaštitu građani koriste prema potrebama. Ako je pacijent nezadovoljan pružanjem zdravstvenih usluga, može da se obrati načelniku službe, direktoru ustanove ili zaštitniku pacijentovih prava. Prigovor se podnosi pismeno zaštitniku prava u domu zdravlja, a on je nadležan da reši nesporazum, da savet ili mišljenje u roku od pet dana.

PREVENCIJA

Građanima se savetuje da odlaze na redovne preglede, na osnovu kojih bi se na vreme ustanovilo eventualno oboljenje. Takvi su merenje krvnog pritiska ili masnoće u krvi, da bi se predupredile bolesti srca i krvnih sudova; provera parametara za dijabetes; test za skriveno krvarenje stolice i pregled dojki, kako bi se otklonile sumnje na rak debelog creva i rak dojke; redovni ginekiloški pregledi i Papanikolau test zarad prevencije raka grlića materice; i određivanje takozvanog telesnog indeksa da bi se predupredila gojaznost.

INTEGRISANI ZDRAVSTENI INFORMACIONI SISTEM RS

Ovaj sistem, skraćeno IZIS, predstavlja centralni elektronski sistem, u kojem se čuvaju i obrađuju svi medicinski podaci pacijenata, podaci zdravstvenih radnika i saradnika, zdravstvenih ustanova, intervencija i usluga, podaci elektronskih uputa i recepata, podaci o zakazivanju za specijalističke preglede, dijagnostičke procedure i hirurške intervencije. Integrisani zdravstveni informacioni sistem obezbeđuje jedinstvo podataka.

Piše: Danijela Ćirović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime