Završena gradnja Balkanskog toka – Turski tok iz Bugarske spojen sa srpskim delom gasovoda

0
Foto: Pixabay.com

 

Završena je gradnja „Balkanskog toka“, „Turski tok“ iz Bugarske spojen je sa srpskim delom gasovoda. Za „neverne tome” više nema mesta, bar kada je reč o „Turskom toku”. Naime, sve sumnje, spoticanja od strane SAD, najave uvođenja sankcija firmama koje grade ovaj gasovod, pale su u vodu pred jučerašnjom potvrdom iz Moskve da je „Turski tok” iz Bugarske spojen s srpskim delom gasovoda.

Reč je o gasovodu kojim se iz Turske preko Bugarske do Srbije i dalje do Mađarske transportuje ruski gas. Sputnjik je juče, pozivajući se na ruske medije, preneo vest da je „Balkanski” ‒ „Turski tok” spojen sa gasovodom u Srbiji, čime je on faktički završen. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije virusa korona, a ceremonija će verovatno biti održana kasnije, rekao je izvor upućen u dešavanja, pišu ruski mediji.

Da je borba protivnika ruskog gasa trajala do poslednjeg dana potvrđuje i činjenica da je pre samo 20 dana pomoćnik državnog sekretara SAD Fransis Fanon jasno stavio do znanja da će američke sankcije protiv „Turskog toka” uticati na izgradnju produžetka ruskog gasovoda kroz Bugarsku. Te da SAD ostaju pri stavu da treba da se odustane od gradnje produžetka gasovoda „Turski tok” preko Bugarske.

Bilo kako bilo, gasovod je gotov, a ono što je posebno važno za Srbiju jeste da je naša zemlja konačno dobila još jedan pravac snabdevanja gasom i time rešila problem dopremanja plavog goriva preko Ukrajine. Ovo utoliko pre, ako se zna, da su iz „Gasproma” nedavno upozorili da bi tranzit kroz Ukrajinu mogao da bude poremećen zbog smetnji uzrokovanih komercijalnim sporovima i ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje bezbednost svojih gasovoda, zbog tekućeg vojnog sukoba ili nedostatka finansijskih sredstava.

To je bio i jedan od razloga zašto je i sam ruski gasni gigant „Gasprom” sa nestrpljenjem čekao da Bugari završe svoju trasu „Turskog toka” – gasovoda koji oni i zvanično zovu „Balkanski tok”. Osim toga ovo je i prilika da Srbija prestane da plaća penale Mađarskoj za kupljeni, a ne povučeni gas. Naime, reč je o kaznama koje je naša zemlja morala da plati kad god je zauzimala kapacitete za tranposrt gasa drugim zemljama preko Mađarske.

Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, izjavio je juče za „Politiku” ‒ Da spojili smo se. Bićemo spremni za 31.12. 2020. godine. Firma „Gastrans” je gasovod gradio na teritoriji Srbije od granice s Bugarskom u okolini Zaječara do Mađarske u blizini Horgoša u dužini od 402 kilometra. Gasovod ima i četiri stanice za merenje gasa, kao i kompresorske stanice. Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku kraka „Turskog toka” u Srbiji, a s tim u vezi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je u oktobru 2020. da će naša zemlja do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju gasovoda od bugarske do mađarske granice.

Upućeni u celu problematiku kažu da je Bugarska završila ono što je Srbija uradila još prošle godine. Postavili su cevi duž cele trase gasovoda do Srbije i sada rade bazne i merne stanice.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da je završetkom ovog važnog projekta Evropska unija (dala je zeleno svetlo da se ovaj gasovod gradi) konačno pokazala samostalnost u odnosu na Vašington, jer je shvatila da drugog gasa u količinama koje su im potrebno ima zapravo jedino Rusija.

‒ Najnovije procene govore u prilog tome da će se ruski gas sve više tražiti i da će se potrošnja sa sadašnjih 500 milijardi kubika gasa, povećati na 750 milijardi do 2030. godine ‒ kaže Vuletić.

‒ Turkmenistanski gas koji je trebalo da bude iskorišćen za deo potreba EU, preusmeren je ka Kini, tako da Evropa koja troši gas nema mnogo izbora i zato je jako dobro što je ovaj projekat ugledao svetlost dana ‒ zaključuje Vuletić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime