Zajedno stvaramo: Obeleženo 20 godina USAID-a u Srbiji

0
Zajedno stvaramo USAID
Foto: USAID Serbia Facebook

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je večeras 20 godina partnerstva sa Srbijom.

Tim povodom u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je multimedijalna izložba „Zajedno stvaramo“ na kojoj su predstavljena najznačajnija partnerstva sa Srbijom.

Američki ambasador Entoni Godfri je na svečanosti istakao da je tokom boravka u Srbiji shvatio da nema mesta ili institucije kojoj USAID nije bio partner u protekle dve decenije.

– Podrška koju je USAID pružio malim privrednicima, od obezbeđivanja opreme i tehnologije do pomoći u poboljšanju njihovih proizvoda, boljem međusobnom povezivanju i osvajanju domaćeg i inostranih tržišta pomogla je Srbiji da otvara nova, bolje plaćena radna mesta. U isto vreme, saradnja sa državnim institucijama doprinela je da institucije bolje reaguju na potrebe građana, rekao je Godfri.

Kako je istaknuto na otvaranju izložbe, USAID je od 2001. godine uložio 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije.

Najnovija saradnja s Vladom Republike Srbije posvećena je razvoju inovacija i digitalizaciji.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric istakla je da se Srbija pokazala kao snažan razvojni partner i najavila da će se tokom narednih godina zajedno fokusirati na energetski sektor, zaštitu životne sredine, nastavak saradnje sa lokalnim samoupravama, kao i na podršku projektima usmerenim na razvoj preduzetništva i demokratski razvoj Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime