Za uklanjanje divljih deponija lokalnim samoupravama biće dodeljeno 75 miliona dinara

0
Stari Obrenovački put nasip divlja deponija
Foto: Naša mesta

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je gradove i opštine da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje divljih deponija, jer će Ministarstvo za sufinansiranje tih projekata u ovoj godini dodeliti 75 miliona dinara.

Rok za prijavu je počeo da teče od 7. juna, a trajaće do 22. juna 2021. godine, navela je Vujović.

– Pozivam lokalne samouprave i gradske opštine koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države. Ministarstvo koje vodim je po prvi put raspisalo ovakav konkurs, jer u Srbiji, na žalost, imamo veliki broj divljih deponija, koje su često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja. Odlučni smo u nameri, da zajedno sa lokalnim samoupravama, rešavamo ovaj višedecenijski problem, a konkurs je prvi korak u tom smeru – rekla je ministarka, prenosi sajt Ministarstva.

Ona je dodala da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

Govoreći o konkursu, Vujović je rekla da će sredstva biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština. Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.

Dokumentacija potrebna za konkurs dostupna je na internet stranici Ministarstva i portalu e-Uprava.

Konačne rang liste biće objavljene na internet stranici Ministarstva i Portalu e-Uprave.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime