Vojvodina: Unapređenje sistema za upravljanje otpadom

0
Fotografija preuzeta sa sajta soapatin.rs

Ugovori za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta za unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom potpisani su u Vladi Vojvodine.

Ukupna podrška pokrajinske Vlade ovom projektu iznosi 48 miliona dinara, a biće obuhvaćeno sedam opština, prenosi zvanični sajt opštine Apatin.

Ugovore je potpisao pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg sa predstavnicima Grada Subotice i opština Ada, Bečej, Nova Crnja, Apatin, Bački Petrovac i Žabalj.

– Cilj ovog konkursa je da se komunalni otpad i druge vrste otpada na području jedinica lokalne samouprave u našoj pokrajini adekvatno zbrinu. To znači da na svom putu do konačnog odlaganja otpad prođe preko reciklažnog dvorišta, gde će biti izdvajane određene reciklabilne komponente koje će dalje biti namenski korišćene. Bitan korak je i obezbeđivanje njihovog prenosa do sanitarne deponije, gde će daljom obradom deo materijala biti pripremljen za korišćenje u energetske ili druge namene – rekao je Erceg.

On je istakao da će u narednom periodu pažnja resornog sekretarijata biti usmerena na ojačavanje ovakvih sistema, čime se daje doprinos izgradnji odgovornog društva i dostizanju potrebnog nivoa u oblasti zaštite životne sredine.

– Uklanjanjem divljih deponija i opštinskih smetlišta ili njihovim svođenjem na najmanju meru u narednom periodu, uz vođenje odgovorne politike i strategije u tom domenu, kao i uspostavljanjem ostalih regionalnih sistema u Vojvodini, podići ćemo upravljanje otpadom i reciklažu na nivo blizak standardima Evropske unije – naglasio je Erceg.

Jedan od većih ciljeva za narednu godinu jeste i početak izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom u Južnobačkom okrugu, sa sedištem u Novom Sadu, a ima nagoveštaja za izgradnju i u Pančevu.

Podsećamo, pokrajinska Vlada nedavno je obezbedila 24 miliona dinara za rekonstrukciju „Agrokampusa“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime