Pirot: Ekonomska škola energetski efikasnija uz solarnu elektranu

0
Stavljanje solarnih panela
Foto: Ilustracija, Pexels

Ekonomska škola u Pirotu još jedna je javna ustanova iz ovog grada čija je energetska efikasnost  poboljšana tokom tekuće godine izgradnjom solarne elektrane.

Postavljanje mini-solarne elektrane realizovano je u okviru projekta „Mala solarna elektrana“, kao deo programa „Solar i škole“, a finansirala ga je Fondacija za otvoreno društvo, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Srbije,  prenosi E2.

– Na ovaj način škola postaje pionir u ovoj oblasti. Elektrana je površine oko 60 kvadratnih metara, snage 15 kilovata – rekao je za TV Pirot direktor Ekonomske škole Marijan Ćirić.

Prema njegovim rečima, solarna elektrana radiće po sistemu prodavac – kupac. Sva proizvedena struja ide u sistem škole, a nepotrošena električna energija odlazi u mrežu.

– Višak energije odlazi u elektroenergetski sistem, a školi će se vraćati onda kada to bude bilo potrebno tokom zimskih meseci – naveo je Ćirić.

Prema procenama stručnjaka, Ekonomska škola štedeće više od 20 odsto električne energije ili 350.000 dinara, što je skoro trećina godišnjeg računa za električnu energiju te škole.

– Taj novac ostaje školi za dalje ulaganje u energetsku efikasnost za šta smo dobili saglasnost Gradske uprave Pirot – zaključio je Ćirić.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Grada Pirota u okviru projekta „Energetska efikasnost Pirota“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime