Pirot: Više ulaganja u energetsku efikasnost

1
administracija
Foto: Ilustracija, Canva

Ukupna ulaganja u oblast energetske efikasnosti u Pirotu ove godine iznose između 30 i 40 miliona dinara.

Projekti kojima se radi na unapređenju energetske efikasnosti u svim segmentima života Pirota, finansirani su iz gradskih sredstava kao i novca koji je obezbeđen od strane Ministarstva rudarstva i energetike kao i Ministarstva zaštite životne sredine.

Energetski menadžer Pirota Bojan Ivković u razgovoru za Pirot plus online navodi da je lokalna samouprava imala odličnu saradnju sa nadležnim ministarstvima.

– Kada su domaćinstva u pitanju, imali smo konkurs Ministarstva energetike gde je obim investicija u prošloj i tekućoj godini bio oko 20 miliona dinara. Ove godine su sprovedena i dva konkursa Ministarstva zaštite životne sredine – prvi se odnosio na nabavku kotlova na pelet – rekao je Ivković.

Država je za taj konkurs obezbedila oko dva miliona dinara, što je praktično jedanako ukupnom iznosu koji su obezbeđivali građani.

– Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je i oko 800.000 dinara za nabavku kotla na biomasu u vrtiću “Crvenkapa”. Grad Pirot je obezbedio nešto više novca za ovu investiciju, budući da je ukupna vrednost posla 1.650.000 dinara. Lokalna samouprava je u oblasti energetske efikasnosti delovala i na druge načine, poput tehničke saradnje i stručne pomoći – dodao je.

 

1 KOMENTAR

  1. Lepo je što se ulaaže u energetku efikasnost, samo obična zamena sijalica sa štedljivim LED moe dosta da uštedi. Ne bi bilo loše kada bi neko iz administracije rekao koliko se uštedelo od kada su krenuli ovi projekti. To bi bio pozitovan impuls da se nastavi sa time i da ljudi sami počnu da štede

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime