Virtuelna izložba povodom 73 godine od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja

0
virtuelna izložba Muzej Vuka i Dositeja
Foto: Luka Mladenović – Turbe šeih Mustafe – crtež olovkom 1953 / Likovna zbirka Muzeja Vuka i Dositeja

U čast obeležavanja 73 godine od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, posetiocima sajta Narodnog muzeja u Beogradu biće omogućeno da se od 28. februara upoznaju sa spomeničkim nasleđem koje se nalazi u okviru prostorne kulturno-istorijske celine Područja oko Dositejevog liceja virtuelnom izložbom Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda. Ambijentalna celina Područja oko Dositejevog liceja.

Muzej Vuka i Dositeja, posvećen velikanima srpske kulture – prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i književniku i reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću, osnovan je 28. februara 1949. godine.

Svoje prve posetioce počeo je da prima u januaru sledeće godine u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva visokoškolska ustanova osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, 1808. godine.

Zgrada se nalazi na Dorćolu, u jednoj od najstarijih i najznačajnijih prostornih celina u Beogradu čije je jezgro formirano krajem 18. i početkom 19. veka. Ovaj prostor, nazvan Područje oko Dositejevog liceja, od 1989. godine uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Muzej Vuka i Dosteja virtuelna izložba
Foto: Promo

Izložba Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda. Ambijentalna celina Područja oko Dositejevog liceja je tematski podeljena u više delova i omogućava posetiocima da se upoznaju sa istorijatom značajnih objekata i ulica koje se tu nalaze.

Uz reprodukcije dela više umetnika rađenih u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom inspirisanih područjem oko Dositejevog liceja, izložba je dopunjena i fotografijama nastalih u periodu od druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka, reprodukcijama istorijskih mapa i karata na kojima je prikazan stari Beograd kao i tekstom koji upotpunjuje čitavu priču.

U ponedeljak, 28. februara izložba će biti dostupna na sajtu Narodnog muzeja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime