Valjevo: Poziv privrednim društvima za prelazak na biomasu

0
Fotografija preuzeta sa sajta valjevo.rs

Grad Valjevo stimuliše privrednike da sa postojećih energenata pređu na biomasu i doprinesu smanjenju zagađenja vazduha.

Gradsko veće Valjeva donelo je Odluku o raspisivanju Javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individulanim ložištima i pralazak na biomasu, prenosi zvanični sajt Valjeva.

Predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić, rekao je da je u pitanju Javni poziv za 2023. godinu, koji je delom produžetak javnog poziva koji je pokrenut godinu dana ranije.

– Ministarstvo za zaštitu životne sredine je opredelilo 28, 5 miliona u prethodnoj godini za ovu meru, Grad Valjevo 7,5 miliona, što ukupno iznosi 36 miliona. U prvom javnom pozivu koji se privodi kraju, bile su 104 prijave i nisu iskorišćena sva sredstva. Komisija je donela odluku da nastavi sa realizacijom i raspiše za ovu godinu novi javni poziv koji će trajati 15 dana – rekao je Mićić.

On je naglasio da je princip finansiranja ostao isti, odnosno da 70 odsto finansiraju Grad i Ministarstvo, dok 30 odsto finansira korisnik.

– S obzirom na to da smo imali 104 prijavljena na prvom javnom pozivu, dakle negde oko 15 miliona je iskorišćenih sredstava, negde oko 21 milion ostalo je na raspolaganju za ovaj javni poziv, što je po nekom proračunu oko 140 novih kotlova, ukoliko se realizuje u maksimalnom iznosu – poručio je Viktor Mićić.

Podsećamo, u Valjevu je nedavno obeleženo godinu dana rada Kancelarije za mlade.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime