Užice: Prvi Edukativni centar za upravljanje otpadom

0
Foto: uzice.rs

Prvi Edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji – “Duboko” otvoren je na teritoriji opštine Užice.

Edukativni centar će biti namenjen edukaciji najmlađih, ali i prostor za sva Udruženja i pojedince, koji se bave zaštitom životne sredine, prenosi zvanični sajt Užica.

Projekat je realizovan u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), Ministarstvom zaštite životne sredine i švajcarskim programom SEKO.

Direktor Edukativnog centra za upravljanje komunalnim otpadom Momir Milovanović zahvalio je donatorima koji su pomogli realizaciuju ovog projekta.

– Kroz prethodne projekte podizali smo kapacitete i želeli da dokažemo da u Srbiji i u našem okrugu može da funkcioniše primarna selekcija otpada na mestu nastanka. Ostvarili smo značajan napredak i nadam se da ćemo već početkom naredne godine primarnom selkcijom pokriti 80 odsto teritorije Užica – rekao je Milovanović.

Ana Seke iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija naglasila je da je zadovoljna rezultatima zajedničkog projekta UNDP-a, Ministarstva zaštite životne sredine i švajcarskog programa SEKO.

– Drago nam je što je preduzeće “Duboko” uspešno realizovalo projekat čiji je osnovni cilj da se na različite načine podrže novi modeli upravljanja komunalnim otpadom i programi edukacije u toj oblasti – rekla je Ana Seke.

U toku letnjih meseci objekat kapaciteta 50 mesta će biti otvorenog tipa, a u narednom periodu biće dodatno opremljen kako bi mogao da se koristi tokom cele godine. Održana je i prezentacija najsavremnijih mašina za tretman otpada.

Podsećamo, u Užicu je nedavno održana radionica posvećena smanjenju zagađenja koje generišu individualna ložišta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime