Užice: Radionica o problemu zagađenja individualnim ložištima

0
Foto: uzice.rs

Zagađenje izazvano individualnim ložištima bilo je tema radionice koja je u Užicu održana u organizaciji SKGO i projekta “Bolja energija”.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je radionicu sa USAID projektom „Bolja energija“, prenosi sajt Grada Užica.

Tokom radionice učesnici su bliže upoznati sa projektom “Čista energija” i problemom zagađenja iz individualnih ložišta. Takođe, bilo je diskusije o konkretnim problemima i podršci koju ovaj projekat može da pruži lokalnim samoupravama.

Programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti SKGO, Miodrag Gluščević, istakao je da je cilj projekta podrška lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede upravljanje energijom.

– Okupili smo predstavnike lokalnih samouprava sa idejom da diskutujemo o projektu i da čujemo na koji način USAID može da doprinese upravljanju energijom. Konkretno, ova komponenta bavi se pitanjem individualnih ložišta, unapređenjem efikasnosti uređaja za grejanje u kućama i usko povezanim pitanjem kvaliteta vazduha – rekao je Gluščević.

Koraci koje preduzima lokalna samouprava u Užicu

Gradska većnica zadužena za za zaštiru životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić, izrazila je zadovoljstvo priilikom da Užice ugosti predstavnike SKGO-a i USAID-a. Ona je podsetila da grad intezivno radi na unapređenju energetske efikasnosti stambenih objekata koji su prepoznati kao najveći zagađivači.

– Monitoring kvaliteta vazduha sprovodi se svakodnevno, a rezultati su dostupni na sajtu Grada. Rezultati pokazuju da se iz godine u godinu smanjuje broj dana sa velikim zagađenjem, kao i koncetracija zagađujućih materija – rekla je Nada Jovičić.

Učešćem u projektu “Bolja energija Užice će dodatno unaprediti i svoje strateške planove i mere sa jasnim ciljem, a to je kvalitet vazduha na zavidnom nivou.

Podsećamo, Grad Užice je nedavno najavio redovan železnički saobraćaj između Mokre Gore i Višegrada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime