Usvojene etičke smernice za razvoj veštačke inteligencije

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se prihvataju etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane veštačke inteligencije.

Cilj je uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj veštačke inteligencije, kao i načina provere da li su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima, prenosi zvanični sajt Vlade Srbije.

Etičnost i bezbednost u razvoju veštačke inteligencije potrebno je da se obezbedi u pogledu zaštite podataka o ličnosti, zaštite od diskriminacije prilikom primene mašinskog učenja i uspostavljanje odgovornog razvoja veštačke inteligencije u skladu sa internacionalnim etičkim principima.

Veštačka inteligencija se ne može posmatrati kao fenomen na regionalnom nivou, već u širem kontekstu sveta koji se ubrzano menja i razvija i predstavlja sinergiju privrede i nauke kako bi se adekvatno odgovorilo na nove i nepoznate izazove. Smernice su izrađene u skladu sa međunarodnim standardima kroz rad radne grupe eksperata iz privatnog, akademskog i nevladinog sektora, i nisu obavezujuće.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime