NALED: Program sertifikacije za opštine i gradove

0
Fotografija preuzeta sa sajta naled.rs

Lokalne samouprave iz regiona imaju priliku da se prijave za Program sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem.

Gradovi i opštine iz Jugositočne Evrope imaju priliku da sistemski unaprede uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede, prenosi zvanični sajt Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE partnership) u saradnji s Nemačkom razvojnom saradnjom koju sprovodi GIZ, raspisalo je javni poziv čelnicima lokalnih samouprava da prateći kriterijume BFC SEE sertifikacije unaprede rad i efikasnost lokalne administracije, i tako zavrede epitet grada po meri privrede. Poziv je otvoren za ukupno 50 lokalnih samouprava iz regiona, koje dosad nisu učestvovale u BFC SEE programu.

– Poziv upućujemo reformski orijentisanim lokalnim liderima koji učešćem u programu ulaze u regionalnu utakmicu za održive investicije i bolji životni standard. Početni korak u ovom procesu je da lokalna zajednica prepozna jedinstvene potencijale i ulogu privrede u kreiranju održive strategije razvoja. BFC SEE program u tome pomaže jer daje jasne smernice za očuvanje zaposlenosti i otvaranje radnih mesta kroz jačanje partnerstva s lokalnom privredom. Kriterijumi prate razvojne i prostorne planove, i pomažu da se unapredi organizacioni kapacitet, efikasnost i nivo digitalizacije opštinskih usluga. Standard rangira i konkurentnost u pogledu lokalnih nameta i posebno vrednuje podršku preduzetništvu, inovacijama i zelenoj ekonomiji – rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

BFC SEE Program

BFC SEE program se sprovodi od 2012. i dosad je više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces sertifikacije, a trenutno 45 lokalnih samouprava poseduje sertifikat koji predstavlja pečat kvaliteta njihovog poslovnog okruženja. Rezultati istraživanja koje je sprovelo Partnerstvo za konkurentni region pokazuju da više od tri četvrtine lokalnih samouprava koje su prošle kroz ovaj proces, smatra da je bio koristan i ističu da ih je najviše motivisalo unapređenje efikasnosti rada administracije, privlačenje novih investicija i prepoznatljivost lokalne samouprave. Njih 98% bi BFC SEE preporučili i drugim gradovima i opštinama.

Sertifikacija

Proces sertifikacije traje 12 meseci i počinje obukom tima lokalne samouprave koji je zadužen za ispunjavanje postavljenih kriterijuma. Sledi proces evaluacije, u kojem se ocenjuje trenutno stanje u gradu ili opštini, nakon čega se rukovodstvu dostavlja izveštaj s konkretnim preporukama za unapređenje koje je potrebno primeniti u zadatom periodu. Na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove da stekne BFC SEE sertifikat.

Podsećamo, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj nedavno je inicirala promene zakonskih propisa o održivoj energiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime