Kragujevac: Predstavljen razvojni program „PRO“

0
Fotografija preuzeta sa sajta kragujevac.ls.gov.rs

Predstavnici programa “PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavili su četvorogodišnje planove u Kragujevcu.

Program će biti sproveden uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od devet miliona evra, prenosi zvanični sajt Grada Kragujevca.

Viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović istakao je da se program rukovodi najboljim praksama iz razvijenih zemalja.

– Program PRO će sprovesti aktivnosti i procese koji će doprineti unapređenju lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine i poboljšanju kvaliteta života građana i građanki u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije – rekao je Mladenović.

On je dodao da će osim Vlade Švajcarske koja donira devet miliona evra, partnerske UN agencije će obezbediti dodatnih milion evra.

– Za uspeh programa veoma važna će biti podrška nacionalnih partnera iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva zaštite životne sredine – istakao je Mladenović.

Konkretne aktivnosti će, između ostalog, uključivati treninge za zaposlene u lokalnim samoupravama, obuke za donosioce odluka na lokalnom nivou, podršku unapređenju pružanja javnih usluga, eUsluga i otvorenih podataka, kao i poboljšanju usluga socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja i lokalnog upravljanja životnom sredinom.

Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta, program PRO će obezbediti i bespovratna sredstva za projekte. Direktni korisnici podrške biće lokalne samouprave, centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i organizacije civilnog društva i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe.

Podsećamo, u planu Vlade Srbije je da Kragujevac dobije Inovacioni distrikt.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime