Vlada Srbije usvojila predlog o izmeni Zakona o platama državnih službenika

0
planovi razvoja
Foto: Ilustracija, Pixabay

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

Predloženim rešenjima se unapređuje položaj zaposlenih za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanja, saopšteno je posle sednice vlade.

Time se stvaraju uslovi da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima u što većoj meri upodobi vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici u istom stepenu stručne spreme.

S obzirom na to da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, ostale su ispod minimalne zarade, navodi se dalje u saopštenju.

U pitanju su prateći pomoćno-tehnički poslovi kao što su: pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi.

Imajući u vidu da je jedan od osnovnih ciljeva vlade sistemska podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima, početnicima u poslovanju kao i ženama preduzetnicama i mladima, vlada Srbije usvojila je set uredbi na ime podrške.

Programima tih uredbi obezbedjeno je 2.500.000.000 dinara podrške, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime