Razvoj znanja i veština državnih službenika ključni korak ka kvalitetnijim javnim uslugama

0
Foto: Naša mesta / Ćuprija

Razvoj znanja i veština državnih službenika ključni je korak ka kvalitetnijim javnim uslugama za sve građane i ka većoj odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti lokalnih samouprava, istaknuto je na događaju „Izgradnja kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou“.

Na događaju, koji je program Svis PRO (Swiss PRO) organizovao u utorak, 14. decembra, u Beogradu, su predstavnicima i predstavnicama 32 lokalne samouprave iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije dodeljeni sertifikati za uspešno pohađanje obuke za dobro upravljanje i treninga za trenere.

Među njima bila je i Jadranka Đorđević, pomoćnica predsednika Opštine Ćuprija, koja kaže da je poenta i upravo okončanog drugog ciklusa obuke, koji je organizovan uz dvogodišnju podršku programa Svis PRO, da se dosegne i stalno unapređuje proces dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

– Krajnji cilj dobrog upravljanja je proces koji uključuje javni i privatni sektor, građane i njihove organizacije, i on mora da dovede do poboljšanja kvaliteta života građana stvaranjem okruženja koje stalno omogućava učvršćivanje i poboljšanje odgovornosti i vladavine prava,  transparentnost u vršenju javnih dužnosti, učešće građana u javnim politikama i procesima odlučivanja. To je okruženje koje poštuje ljudska prava i radi na njihovom unapređenju, obezbeđuje mehanizme za borbu protiv diskriminacije i povećava ravnopravnost, te na kraju omogućava efikasno i delotvorno izvršavanje javnih dužnosti i obaveza, istakla je Đorđević.

Vlada Švajcarske je već 30 godina posvećena humanitarnoj i razvojnoj saradnji sa Srbijom, a dobar deo te podrške tiče se upravo lokalnih samouprava.

U tom duhu je i program Svis PRO od juna 2019. do maja 2021. godine za predstavnice i predstavnike 32 lokalne samouprave organizovao obuku za primenu principa dobrog upravljanja u praksi, a u septembru 2021. godine organizovan je i trening za trenere za 26 učesnica i učesnika obuke koji su izrazili interesovanje za dodatno usavršavanje.

Ovome dodajmo da program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Svis PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime