Uručene nagrade pobednicima foto-konkursa „Održiva mobilnost za zdraviji život“

0
Foto: Pixabay.com

Povodom manifestacije Evropska nedelja mobilnosti u Beogradu se održava „Pešačka nedelja“  tokom koje građani imaju priliku da učestvuju u nizu aktivnosti u cilju promocije zdravih vidova transporta.

Na centralnom događaju koji je održan 19. septembra na Terazijama, građani su imali priliku da se prošetaju centralnim gradskim ulicama koje su bile zatvorene za saobraćaj, da vide izložbu bicikala, električnih vozila, trotineta, a najmlađi i da učestvuju u radionicama i programu prilagođenom za njih.

Ovom prilikom uručene su i nagrade pobednicima foto-konkursa „Održiva mobilnost za zdraviji život“, koji su organizovali grad Beograd i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Prvu nagradu, vaučer za kupovinu električnog trotineta u vrednosti 60.000 dinara obezbedila je Delegacija evropske unije, dok je UNDP za drugu nagradu obezbedio vaučer u vrednosti 40 000 dinara za kupovinu bicikla, kao i 20 000 dinara za kupovinu rolera za treću nagradu.

Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda istakao je da kampanju Evropska nedelja mobilnosti podrža više od 2300 gradova iz 45 država.

„Već više od dvadeset godina septembar je mesec u kojem govorimo o održivoj mobilnosti i značaju zelene hijerarhije u saobraćaju, a to su pešačenje, vožnja bicikla, kao i upotreba javnog gradskog prevoza. U 21. veku se čovečanstvo suočava sa globalnim klimatskim promenama, sa zagađenjem životne sredine, a broj automobila se svake godine uvećava. Samo u Beogradu svake godine imamo 50.000 automobila više i zato moramo favorizovati pešačenje, biciklizam i javni gradski prevoz kao vid transporta, što smo i definisali prema našem desetogodišnjem Planu održive urbane mobilnosti koji je ove godine pohvaljen od strane Evropske komisije kao jedan od najboljih u Evropi“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsetio da u ovom trenutku Beograd ima više od sto kilometara biciklističkih staza, a cilj je da narednih godina taj broj bude udvostručen, te da su u Beogradu proširene pešačke zone, a građanima je poručio da svi zajedno moramo učestvovati u promeni navika kada je reč o vidovima kretanja koje biramo i tako dati zajednički doprinos poboljšanju stanja u našoj životnoj sredini.

Stalna predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Republici Srbiji Fransin Pikap ukazala je na opasnosti kojima smo izloženi kada udišemo zagađen vazduh, ali i na klimatske promene u svetu, te ukazala na značaj korišćenja vozila na električni pogon.

„Veoma mi je drago što ovde vidim tako puno električnih vozila, trotineta, bicikala. Beograđani danas imaju mogućnost da na nekoliko mesta u gradu dopune svoja vozila električnom energijom. Želela bih takođe da pomenem i projekat na koji smo posebno ponosni, a to je „Pametna klupa” u okviru koje se nalazi akvarijum sa zelenim algama koje pročišćavaju vazduh i proizvode kiseonik. Projekat je urađen u saradnji sa srpskim naučnicima i veoma mi je drago zbog toga. Takvih projekata nam je potrebno sve više i zbog toga zahvaljujem gradonačelniku Radojičiću i partnerima iz Delegacije EU u Srbiji na svemu što čine za „zelenu transformaciju u Beogradu”, izjavila je Fransin Pikap.

Nikola Bertolini, šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji je naglasio da je od izuzetnog značaja to što više od 20 gradova u opštinama širom Srbije učestvuje u kampanji „Evropska nedelja mobilnosti” i što se Beograd ubrzano penje na lestvici evropskih gradova koji vode računa o zdravlju, urbanoj mobilnosti i najboljim „zelenim rešenjima” za gradove.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime